Compania Blue Origin nu se lasă îngenuncheată
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Satelitul Blue Ring / FOTO: Site-ul Blue Origin
Satelitul Blue Ring / FOTO: Site-ul Blue Origin
Conferința Satellite 2024 continuă în capitala federală a SUA. În fața atotputernicului SpaceX, o singură companie americană pare capabilă să-i facă față, dar pe termen relativ scurt.

Un sponsor deosebit de vizibil

De câțiva ani, compania de transport spațial creată în 2000 de miliardarul american Jeff Bezos este unul dintre principalii sponsori ai conferinței Satellite: sprijin care se reflectă prin prezența fotografiilor uriașe cu viitorul lansator greu New Glenn afișate pe stâlpii monumentali care împodobesc intrarea cei mai mari săli de evenimente ale Centrului de Convenții Walter Washington.

Anul acesta, imaginile nu se limitează la New Glenn, ci prezintă un alt produs al Blue Origin în plină dezvoltare: vehiculul de transfer pentru sateliții Blue Ring.

Într-un moment în care SpaceX pare să fie instalat pe acoperișul lumii spațiale, acest afiș transmite un mesaj semnificativ: compania cu sediul în Kent, în suburbiile orașului Seattle (statul Washington), pare a fi singurul concurent al gigantului californian.

„Cred că vom asista la schimbări. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a comentat în fața jurnaliștilor un participant la conferință.

Încet, dar sigur

„Blue Origin era o companie cu 1.500 de anjatați când Bob Smith a preluat întreprinderea, în septembrie 2017; astăzi sunt 11.000. Atunci, activitatea firmei se limita la lansatoare. Astăzi s-a diversificat, a devenit multiplă: Blue Moon lunar lander, Kuiper constellation for connectivity (oficial un produs Amazon) și Blue Ring project.

Iar noul director general Dave Limp, numit în decembrie 2023, vine de la Amazon cu filozofia de a livra lucrurile la timp. De altfel, el obișnuiește să spună că data Crăciunului nu poate fi schimbată.  Și cu asta închide gura tuturor celor care încearcă, într-un fel sau altul, să modifice graficul lucrărilor, indiferent de natura lor. 

Iată de ce, când Blue Origin a anunțat că New Glenn va efectua primul zbor până la sfârșitul anului 2024, înseamnă că așa se va întâmpla, cu o probabilitate de 99%. Restul de 1% fiind pentru situații absolut neprevăzute. 

„Blue Origin are mari ambiții de mult timp și mijloacele pentru a-și atinge ambițiile”, confirmă un observator. Sunt fideli filozofiei lor: încet, dar sigur, dar numai înainte, fără nici un pas înapoi. Ceea ce este foarte bine, deoarece este riscant să te bazezi doar pe un singur actor”, a adăugat el, cu aluzie evidentă la SpaceX. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel