Compania celui supranumit Oracolul din Omaha a câștigat 10 miliarde de dolari

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Compania Berkshire Hathaway a mai vândut niște acțiuni.

Fondată și condusă de Warren Buffett, supranumit Oracolul din Omaha, Berkshire Hathaway și-a redus și mai mult pachetul de acțiuni la Bank of America, ceea ce a permis gigantului investițional să câștige peste 10 miliarde de dolari de când a început să vândă acțiuni, adică din luna iulie.

Temeri legate de o posibilă recesiune în SUA

Buffett, care a început să investească în a doua cea mai mare bancă din SUA în 2011, deținea în iulie un pachet de 13,1% acțiuni, în valoare de aproximativ 45 de miliarde de dolari. Cea mai recentă rundă de vânzări a redus cota la 10,1%.

Frenezia cu care Buffett vinde aceste acțiuni pare să-i îngrijoreze pe ceilalți acționari ai BofA, într-un moment în care perspectivele pentru sectorul bancar rămân sumbre din cauza temerilor cu privire la o posibilă recesiune în Statele Unite.

De la prima vânzare a Berkshire, în iulie, acțiunile BofA au pierdut aproape 7% din valoare, în timp ce JPMorgan Chase JPM.N - cea mai mare bancă din SUA - a câștigat 0,5%. Indicele KBW Bank a crescut cu aproape 2% în aceeași perioadă.

„Când unul dintre marii investitori americani vinde, se creează teamă”, a spus Macrae Sykes, un manager de portofoliu la Gabelli Funds, care a investit în BofA prin intermediul unor fonduri specializate.

Trebuie să știi mai multe ca să fii mai deștept decât el

Începând din 2020, Buffett nu s-a comportat niciodată ca un investitor activ. Dacă ar fi să-și reducă și mai mult participația, ar putea pune și mai multă presiune asupra acțiunilor, spun analiștii.

„Trebuie să ai o înțelegere foarte, foarte, foarte profundă a oricărei afaceri în care se află Buffett pentru a putea spune că înțelegi lucrurile mai bine decât el”, a comentat Odysseas Papadimitriou, directorul executiv al companiei de finanțe personale WalletHub.

Buffett nu a dezvăluit motivele pentru care și-a vândut pachetul. Berkshire nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, în timp ce BofA a refuzat să ofere explicații.

Banca va raporta rezultatele financiare săptămâna viitoare, la fel ca și marea ei concurentă, Citigroup C.N, iar investitorii vor urmări cu atenție impactul potențial al creșterii costurilor depozitelor și al cererii de creditare. 

A intervenit într-un moment critic

Este puțin probabil ca acțiunile BofA să își revină în viitorul apropiat, potrivit Suryansh Sharma, analist de acțiuni în servicii financiare la Morningstar Research, care a spus că acțiunile „nu sunt ieftine” după ce au recuperat aproape 50% din pierderile înregistrate anul trecut. 

„Sunt foarte puține elemente pozitive care ar putea determina, în viitorul apropiat, o creștere a acțiunilor”, a apreciat expertul. 

Buffett a început să investească în BofA în 2011, când mulți investitori erau îngrijorați de nevoia de capital a băncii după criza financiară. Luna trecută, directorul executiv al BofA, Brian Moynihan, l-a lăudat pe Buffett, despre care a spus că este „un mare investitor care a stabilizat compania noastră”. De la investiția lui Buffett, acțiunile băncii au crescut de șase ori.

Știe când și ce trebuie să facă 

Moynihan a recunoscut, totodată, că nu cunoaște motivele vânzării acțiunilor. În ultimii ani, Buffett a ieșit inclusiv din capitalul băncii Wells Fargo, unde deținea acțiuni din 1989. Portofoliul său include încă o participație de aproape 3,5 miliarde de dolari în Citi, care trece printr-o renaștere sub CEO de Jane Fraser.

Unii investitori văd în decizia lui Buffett un semn al îndoielilor sale cu privire la economia americană, într-un context de inflație și dobânzi mari. Alții interpretează mișcarea ca o pierdere a încrederii în piața de valori, despre care el a spus că prezintă un „comportament de cazinou”.

În mai, la reuniunea anuală a companiei sale, Buffett a spus că are sens să vândă, deoarece rata impozitului pe câștigurile de capital federal ar putea crește în funcție de cine câștigă alegerile din SUA.

"Buffett este o entitate foarte eficientă din punct de vedere fiscal. El este pe piață de foarte mult timp, a traversat împreună cu ea perioade de criză și de creștere, știe când și ce trebuie să facă”, a declarat Art DeGaetano, fondator și director de investiții al Bramshill Investments.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un copil se joacă lângă un calorifer / Foto: Freepik
A fost ceva neașteptat
OpenAI în pragul colapsului
După discuțiile de la Ministerul Energiei / FOTO: Pagina de Facebook a ministrului Burduja
Metrou Miorița / Foto: Metrorex
Bursă

Companiile miniere, în cădere liberă la bursă. Haos pe piețe

Indicele FTSE 100 al Bursei de Londra a suferit marți...

Cip / sursa foto: Freepik.com

Taiwan a devenit centrul Inteligenței Artificiale mondiale

Foxconn anunță construirea unei fabrici pentru...

Dolari
Varșovia / FOTO: Freepik

Polonia știe ce are de făcut pentru a-și reduce deficitul

”Este esențial pentru noi ca acest plan să nu limiteze...

Samsung
Disperare / FOTO: Freepik
Motorină / FOTO: Freepik

Motorina rusească inundă piețele din Turcia și Brazilia

După ce Uniunea Europeană a impus un embargou complet...

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Bancnote, euro / Foto: Freepik

Curs valutar BNR: Leul s-a depreciat din nou faţă de euro

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Ylva Johansson / Comisia Europeană
Folosind diferite programe / FOTO: Freepik

Adobe propune o aplicație gratuită. Cui îi este adresată

Respectiva aplicație va putea fi accesată începând de...

Viktor Orban și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com
Ucraina / sursa foto: Freepik.com / inguskruklitis
Hurezani / FOTO: OMV Petrom

A scăzut producţia de hidrocarburi a OMV Petrom

Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut în...

Wall Street
Inundațiile din Italia din zona Emilia-Romagna / Foto: Vigili del Fuoco
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

pixel