Compania Novartis revendică un succes clinic împotriva leucemiei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Într-unul din laboratoarele Novartis / FOTO: https://www.novartis.com/news/media-library
Într-unul din laboratoarele Novartis / FOTO: https://www.novartis.com/news/media-library
Acest anunț ar putea antrena o nouă creștere a acțiunii Novartis la bursă, după cea generată de acordul, anunțat zilele trecute, cu compania americană de biotehnologie Voyager Therapeutics în vederea accelerării cercetărilor în domeniul terapiilor genetice pentru boala Huntington şi amyotrofia spinării, două afecțiuni meurodegenerative.

Gigantul farmaceutic Novartis a anunțat luni că, în cadrul studiului clinic pe care îl derulează, a fost confirmată, după 48 de săptămâni de tratament, superioritate medicamentului Scemblix (asciminib) față de standardul terapeutic actual de îngrijire a pacienților diagnosticați cu leucemie mieloidă cronică pozitivă la cromozomul Philadelphia. Compania intenționează să depună cereri de omologare în cursul acestui an.

Tratamentul experimental a demonstrat o rată semnificativă de răspuns atât la nivel statistic, cât și la nivel clinic, îndeplinind astfel cele două criterii primare de evaluare stabilite pentru programul Asc4first. Scemblix are, de asemenea, un profil de siguranţă mai favorabil decât cocktailul de imatinib, nilotinib, dasatinib şi bosutinib (TKIs), administrat în mod obişnuit la aceşti pacienţi.

Novartis intenționează să dezvăluie în detaliu rezultatele obținute la următorul congres medical. Între timp, laboratorul subliniază că mai mult de 60% dintre persoanele cu leucemie mieloidă cronică pozitivă la cromozomul Philadelphia nu prezintă un răspuns molecular la TKIs după un an, iar efectele secundare ale acestui tip de tratament determină un sfert dintre pacienți să renunțe la tratament înainte de cinci ani.

Programul Asc4first continuă, cu un nou punct de vedere prevăzut atunci când datele de 96 de săptămâni de tratament vor fi disponibile.

100 de milioane de dolari

Acest anunț vine după acordul de săptămâna trecută cu laboratorul american de biotehnologie Voyager Therapeutics. La scurt timp, acţiunile gigantului farmaceutic elveţian au înregistrat o creştere de 3,74% la 88,04 franci elveţieni.

În cadrul acestui acord, Novartis va plăti 100 de milioane de dolari (91 milioane de euro) companii Voyager Therapeutics, specializată în bolile neurologice, dintre care 20 de milioane în formă de participare. Acordul include dezvoltarea unui tratament pentru boala Huntington, o boală rară și ereditară, Voyager Therapeutics fiind responsabilă de etapele preclinice, în timp ce Novartis va asigura faza de dezvoltare clinică și comercializare.

"Acest acord consolidează arsenalul Novartis pentru posibile terapii genetice", a reacţionat Stefan Schneider, analist la Vontobel, într-un comentariu bursier, reamintind că grupul elveţian este deja bine poziţionat asupra acestui tip de tratament. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea

pixel