Compania Rheinmetall, gata să accelereze producția și să fabrice rachete HIMARS

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Rachetă
Rachetă
Producătorul german de armament Rheinmetall este pregătit să își sporească considerabil producția de muniții pentru tancuri și artilerie pentru a satisface cererea puternică din Ucraina și din Occident și ar putea începe să producă lansatoare multiple de rachete HIMARS în Germania, a declarat directorul general Armin Papperger pentru Reuters.

El a vorbit cu câteva zile înainte ca șefii industriei de apărare din Germania să se întâlnească pentru prima dată cu noul ministru al apărării Boris Pistorius, deși data exactă nu a fost încă anunțată.

Prin această întâlnire, Pistorius urmărește să dea startul discuțiilor despre cum să accelereze achizițiile de arme și să stimuleze aprovizionarea cu muniții pe termen lung, după ce aproape un an de donații de arme către Ucraina a epuizat stocurile armatei germane.

Rheinmetall fabrică o gamă largă de produse de apărare, dar este probabil cel mai cunoscut pentru fabricarea tunului de 120 mm al tancului Leopard 2.

"Putem produce 240.000 de runde de muniție pentru tancuri (de 120 mm) pe an, ceea ce este mai mult decât are nevoie întreaga lume", a declarat Papperger într-un interviu acordat Reuters.
Capacitatea de producție a cartușelor de artilerie de 155 mm poate fi mărită la 450.000 - 500.000 pe an, a adăugat el, ceea ce ar face din Rheinmetall cel mai mare producător pentru ambele tipuri de muniție.

În 2022, Rheinmetall a produs între 60.000 și 70.000 de cartușe de tanc și de artilerie pentru fiecare, potrivit lui Papperger, care a precizat că producția ar putea fi majorată imediat.

Cererea pentru aceste muniții a crescut vertiginos de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut, nu numai datorită utilizării lor masive pe câmpul de luptă, ci și pentru că armatele occidentale își completează propriile stocuri, pregătindu-se pentru ceea ce consideră a fi o amenințare sporită din partea Moscovei.

Papperger a declarat că o nouă linie de producție pentru muniția de calibru mediu, folosită de exemplu de tancurile antiaeriene Gepard construite în Germania în Ucraina, va intra în funcțiune până la jumătatea anului.

Germania încearcă de luni de zile să găsească noi muniții pentru Gepard, pe care armata sa le-a scos din uz în 2010.

O linie de producție HIMARS în Germania

În același timp, Rheinmetall se află în discuții cu Lockheed Martin (LMT.N), compania americană care produce lansatoarele multiple de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) folosite intens de trupele ucrainene, a declarat Papperger.

"La Conferința de securitate de la Munchen, ne propunem să ajungem la un acord cu Lockheed Martin pentru a demara o producție de HIMARS (în Germania)", a spus el, referindu-se la o reuniune anuală a liderilor politici și de apărare care are loc la mijlocul lunii februarie.

"Avem tehnologia pentru producția focoaselor, precum și pentru motoarele de rachetă - și avem camioanele pe care să montăm lansatoarele", a spus Papperger, adăugând că un acord ar putea determina investiții de câteva sute de milioane de euro, din care Rheinmetall ar urma să finanțeze o mare parte.

Rheinmetall are în vedere, de asemenea, operarea unei noi fabrici de pulberi, posibil în landul Saxonia din estul Germaniei, dar investiția de 700-800 de milioane de euro ar trebui să fie suportată de guvernul de la Berlin, a spus el.

"Statul trebuie să investească, iar noi contribuim cu know-how-ul nostru tehnologic. În schimb, statul primește o parte din fabrică și din profiturile pe care le obține", a sugerat Papperger.

"Aceasta este o investiție care nu este fezabilă pentru industrie pe cont propriu. Este o investiție în securitatea națională și, prin urmare, avem nevoie de statul federal", a spus el.

Uzina este necesară deoarece lipsa producției de pulberi speciale s-ar putea dovedi a fi un blocaj, împiedicând eforturile de a crește producția de obuze pentru tancuri și artilerie, a precizat el.

Cu câteva zile înainte de întâlnirea cu noul ministru al apărării, Papperger a făcut presiuni pentru o creștere a bugetului de apărare al Germaniei.

"Cele 51 de miliarde de euro din bugetul apărării nu vor fi suficiente pentru a cumpăra tot ce este necesar. Iar banii din fondurile speciale de 100 de miliarde de euro au fost deja alocați - și au fost parțial mâncați de inflație", a spus el.

"100 de miliarde de euro sună ca o sumă uriașă, dar de fapt am avea nevoie de un pachet de 300 de miliarde de euro pentru a comanda tot ceea ce este necesar", a adăugat el, precizând că cele 100 de miliarde de euro din fondurile speciale nu includ achizițiile de muniții.

Citește și:

Industria apărării germane cere guvernului accelerarea procedurilor de atribuire a contractelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră

pixel