Compania Trump Organization, condamnată la o amendă de 1,6 milioane de dolari pentru fraude financiare şi fiscale

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump
Compania familială a fostului preşedinte american Donald Trump, Trump Organization, a fost condamnată vineri, la New York, la o amendă maximă de 1,6 milioane de dolari pentru fraude financiare şi fiscale, a anunţat procurorul din Manhattan într-un comunicat, informează AFP şi Reuters.

Grupul miliardarului american, candidat la învestitura Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din 2024, era judecat pentru fraudă fiscală şi falsificare de declaraţii contabile, în special pentru a ascunde serviciilor fiscale compensaţiile financiare ale unor înalţi oficiali.

Aceasta este o premieră în penal pentru grupul fostului preşedinte american (2017-2021), ce reuneşte cluburi de golf, hoteluri de lux şi proprietăţi imobiliare. Trump Organization aşteaptă un proces şi mai vast în civil, în 2023, într-un dosar diferit privind fraude financiare.

"Astăzi, companiile fostului preşedinte Trump au fost condamnate la amenzi maximale autorizate de lege, după condamnări istorice pentru un total de 17 delicte", a salutat verdictul procurorul Alvin Bragg, într-un comunicat.

În mod concret, două companii ale grupului, Trump Corporation şi Trump Payroll Corporation, au fost acuzate că au acordat avantaje financiare sau în natură unor oficiali de rang înalt, ascunzând acest lucru autorităţilor fiscale, pentru a evita să plătească impozite, din 2005 până în 2018.

Printre aceştia, un fost director financiar istoric al societăţii, Allen Weisselberg, multă vreme foarte apropiat de Donald Trump, care a pledat vinovat la 15 capete de acuzare şi a fost condamnat marţi în acelaşi dosar la cinci luni de închisoare cu executare şi la peste două milioane de dolari amendă.

După anunţarea sentinţei, Weisselberg, 75 de ani, care începuse să lucreze în 1973 pe postul de contabil pentru tatăl lui Donald Trump, a plecat încătuşat în direcţia închisorii din Rikers Island, pentru a ispăşi pedeapsa.

Donald Tump, care a denunţat de mai multe ori o "vânătoare de vrăjitoare", nu era vizat personal în acest proces şi nu este inculpat în niciun dosar judiciar în acest stadiu, însă dosarele împotriva lui se adună în justiţie, în timp ce el vizează învestitura Partidului Republican, în 2024.

În cele mai răsunătoare dosare, cele privind atacul susţinătorilor săi împotriva sediului Congresului pe 6 ianuarie 2021 şi tentativele de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020, procurorul special Jack Smith trebuie să decidă asupra unor eventuale urmăriri pentru rolul fostului preşedinte american.

Chiar dacă nu este inculpat în penal, miliardarul trebuie în schimb să compară într-un dosar de drept civil la New York, împreună cu cei trei copii ai săi, Donald Jr, Eric şi Ivanka, acuzat la fel ca ei de practici fiscale frauduloase în cadrul Trump Organization.

În acest dosar, procuroarea generală a statului New York, Letitia James, acuză familia Trump că a manipulat "deliberat" evaluările de active ale grupului pentru a obţine împrumuturi mai avantajoase de la bănci sau a reduce impozitele.

Ea cere 250 de milioane de dolari daune în numele statului, precum şi interdicţii de a conduce societăţi pentru fostul preşedinte şi apropiaţii săi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel