"Vreau să vorbesc despre patru proiecte pe care le am, sper ca două să mi le accepte(...) nu trebuie bugetate. Priorităţi: Cuprumin, Moldomin. Amândouă reprezintă 92% din producţia de cupru, undeva pe locul 3 în Europa ca şi resursa. Extrem de interesante şi de ofertante. Foarte mulţi au avut interes să le blocheze. Discut cu echipa mea la minister, am informat-o şi pe doamna premier, şi în mare parte este de acord cu mine. O curăţ, o aşez şi o aşez pe piaţă. Şi ai investitori. În momentul acesta la Cuprumin există un contractat unde fărâmiţează piatra aia şi o exportă. Nu vreau să mai exportăm materie brută. Şi îl aşez frumos şi să prelucrăm.(...)Dar îmi trebuie siderurgie. Vreau să vă spun că vor să vină oamenii serioşi. Dar să discutam serios, să le dau un lucru stabil şi eu vin cu mina, cariera, cu zăcământul, el vine cu partea cealaltă. Facem o asociere şi producem (...) 35 de milioane investiţie, aproximativ 1 miliard de euro profit în trei ani, în Moldomin. Cuprumin a funcţionat, Moldomin a fost blocată. Şi am întrebat: de ce aţi blocat? Lichidatorul, o poveste destul de dubioasă, destul de complicată, pe nişte sume infime. Aceasta este rezerva ţării, este strategică. Nu putem să o dăm, să vină doi cu roaba(...) Avem aurul de sub el, avem zincul, plumbul, avem materialele rare. România este extrem de bogată. Ideea este cum le gestionăm şi cum le aşezăm. Vrem valoare adăugată la fiecare. Este ok, câştigăm. Vrem să dăm ceea ce dăm acum, dar în cantitate puţină, resursă puţină, neprelucrată, nu câştigăm. Supravieţuim,", a explicat Bădălău.
Roșia Montana, un subiect mai complicat
Ministrul Economiei a mai afirmat că, printre proiectele pe care le are în vedere se numără şi Remin Baia Mare, trei perimetre pentru care există licenţe şi studii de fezabilitate, precum şi trei iazuri de steril, la Hunedoara.
"Mai am Remin Baia Mare, trei perimetre la care am licenţa, studii de fezabilitate, aur, argint, plumb etc. Acelaşi lucru: investiţie minimă, peste un miliard jumătate. Hunedoara: trei iazuri de steril, pentru că n-am avut tehnologie, în momentul acesta avem, la Valea, la Rovina, la Ribiţa. Am evaluările pe fiecare: 32 de milioane investite 500 de milioane profit", a subliniat ministrul Economiei.
Citește și Proiectul minier din Certeju de Sus, blocat de instanță
În ceea ce priveşte Roşia Montana, şeful de la Economie a subliniat că "este un subiect mult mai complicat". "Acolo probabil sunt alte interese. Contractul este la mine. O să mă uit pe el...Acum este foarte greu, fiind la o Curte de Arbitraj", a adăugat Niculae Bădălău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...