Companiile aeriene estimează o creştere a numărului de pasageri în 2023, aproape de nivelul de dinaintea pandemiei
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
În 2023, numărul pasagerilor transportați de companiile aeriene se estimează a ajunge la 4,35 miliarde, apropiindu-se de nivelul record înregistrat în 2019.

Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunțat că companiile aeriene din întreaga lume prognozează că vor transporta aproximativ 4,35 miliarde de pasageri în acest an, apropiindu-se de nivelul record înregistrat în 2019, de 4,54 miliarde de pasageri, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus.

De asemenea, IATA a revizuit estimările referitoare la profiturile nete ale companiilor aeriene din întreaga lume în acest an, până la 9,8 miliarde de dolari, comparativ cu estimarea anterioară din luna decembrie a anului trecut, care era de 4,7 miliarde de dolari.

În mod similar, conform IATA, cifra de afaceri a transportatorilor aerieni mondiali se așteaptă să crească până la 803 miliarde de dolari în acest an, aproape de nivelul de 838 miliarde de dolari înregistrat în 2019. În acest caz, IATA a revizuit și estimările anterioare pentru cifra de afaceri, care erau de 779 miliarde de dolari.

"Anii de pandemie sunt în urma noastră, iar graniţele sunt deschise în condiţii normale", a declarat directorul general de la IATA, Willie Walsh, cu prilejul reuniunii anuale a Asociaţiei, organizată la Istanbul.

Chiar dacă marjele de profit din industria transportului aerian vor rămâne foarte slabe în acest an, de doar 1,2%, potrivit IATA, 2023 va fi totuşi primul an de la debutul pandemiei când industria transportului aerian de pasageri va înregistra un profit net, după pierderile de 42 de miliarde de dolari şi dezastrul de 137,7 miliarde de dolari din 2020.

Cu toate acestea, IATA a avertizat că nu toate zonele geografice vor reveni pe profit în acest an. În timp ce transportatorii aerieni nord-americani, europeni şi din orientul mijlociu ar urma să evolueze pe plus, cu profituri cumulate de 11,5 miliarde de dolari, 5,1 miliarde de dolari şi, respectiv, 2 miliarde de dolari. În schimb, companiile aeriene din regiunea Asia-Pacific (pierderi de 6,9 miliarde de dolari), America Latină (minus 1,4 miliarde de dolari) şi Africa (minus 500 de milioane de dolari) ar urma să rămână deficitare şi în acest an.

Directorul general de la IATA, Willie Walsh, le-a spus reprezentanţilor celor aproximativ 300 de companii aeriene reuniţi la Istanbul că, în pofida reveniri puternice a cererii, nivelul redus de profitabilitate înregistrat în prezent la nivelul industriei nu este unul sustenabil, în condiţiile în care sectorul generează un profit de aproximativ 2,25 dolari per pasageri, "mai mic decât preţul unei cafele sau al unui bilet de metrou".

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel