Fitch Ratings confirmă ratingul României, dar ne avertizează. Care sunt consecințele
Rating susţinut de apartenenţa...
În prima zi de tranzacționare din acest an de la Bursa de Valori București, spre exemplu, Transelectrica a afișat cea mai bună evoluție, cu plus 3,7%, lăsând mult în urmă OMV Petrom, ale cărei acțiuni au crescut cu 2,6%. Iar astăzi, în deschiderea sesiunii la BVB, titlul Transelectrica s-a evidențiat cu un salt de 4%, continuând să crească.
De altfel, palierul energetic a rămas un pilon important al pieței de capital în 2024, susținut de performanțele solide ale companiilor listate din acest domeniu. Indicele BET-NG, care reflectă evoluția sectorului energetic, a înregistrat o creștere de 7,04% pe parcursul anului, o performanță comparabilă cu cea a indicelui principal BET, care a avansat cu 8,78%, conform datelor publicate pe site-ul BVB.
Topul celor mai mari creșteri
1. C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL), operatorul național de sistem și transport al energiei electrice, unde statul deține, prin Secretariatul General al Guvernului, 58,68% din acțiuni, conform datelor oficiale de la 30 iunie 2024. Valoarea de piață a companiei a crescut cu 31,21%, adică un avans nominal de 681.719.220 lei.
2. OMV PETROM S.A. (SNP), companie deținută în proporție de 51,15% de OMV Aktiengesellschaft din Austria și 20,69% de statul român prin Ministerul Energiei. Restul acțiunilor sunt controlate de persoane juridice (24,39%) și fizice (3,75%). OMV PETROM a înregistrat o creștere de 28,31% pe bursă, însă avansul în termeni nominali a fost mult mai mare decât al Transelectrica, respectiv de 10.001.022.563 lei.
3. S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN), operatorul național de transport al gazelor naturale, deținut de stat în proporție de 58,50% din capital, a avut o creștere de 26,60%, ceea ce propulsat capitalizarea bursieră la 941.907.520 lei.
4. SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA S.A. (EL) a marcat o creștere de 17,89%, echivalentul unui avans al capitalizării de 690.628.583 lei.
În ceea ce privește N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG), compania a reușit doar o creștere de 4,74%, adăugând 905.742.640 lei la valoarea sa de piață.
Scăderi
- Nuclearelectrica s-a depreciat cu 14,81%, ceea ce se traduce printr-o reducere a capitalizării bursiere de -2.171.836.036 lei.
- Hidroelectrica (P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. - H2O) a înregistrat o scădere mai mică, de -3,36%, dar valoarea pierdută în capitalizare se apropie de cea a Nuclearelectrica, având un minus de -1.934.151.038 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Rating susţinut de apartenenţa...
Guvernul s-a decis în privința...
Donald Trump a câștigat...
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...
Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...
Anunțul a fost făcut de...
Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...
Suma totală depășește 130 de milioane de dolari.
Buget record pentru apărare.
Un demers care vizează bateriile.
Creșteri semnificative pentru...
Donald Trump și administrația...
DCBusiness aduce în atenția cititorilor săi cele mai...