Companiile din industria ospitalității și turism sunt îngrijorate de posibilele modificări fiscale
Autor: Antonia Popescu | 09 iun 2022, 18:09
Companiile din industria ospitalității și turism sunt îngrijorate de posibilele modificări fiscale
Companiile din industria ospitalității și turism sunt îngrijorate de posibilele modificări fiscale
Organizația HORA își exprimă îngrijorarea cu privire la modificările fiscale anunțate în spațiul public în ultima săptămână, în special modificarea legată de eliminarea impozitului specific, și solicită o consultare în prealabil cu organizațiile reprezentante ale mediului privat.

Organizatia HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești.

După o criză fără precedent, cauzată de pandemie, care a însemnat 2 ani de colaps financiar și îngenungcherea industriei ospitaltiății, afacerile din domeniu abia au început să intre pe o pantă de revenire și au nevoie de predictibilitate și stabilitate, arată organizația într-un comunicat. „Înțelegem necesitatea îmbunătățirii măsurilor fiscale și credem în eficientizarea colectării taxelor ca măsură principală, dar făcute în ideea de a nu opri creșterea economică, în contextul recesiunii globale care se resimte puternic”.

Companiile cu capital romanesc nu dispun de o capitalizare suficientă pentru a evolua pozitiv în contextul actual, astfel că avem nevoie de un dialog deschis imediat pornind de la o serie de premise, printre care faptul că industria ospitalității este încă în reconstrucție după doi ani de pandemie și creșterile de prețuri cu care s-a confruntat în ultimele două luni, precum și deficitul de personal fără precedent, care amenință dezvoltarea afacerilor cel puțin la fel de mult precum recesiunea economică. „Înțelegem că proiectul impozitului specific poate nu are forma ideală, însă avem toată deschiderea și ne dorim să contribuim la rescrierea proiectului, astfel încât să fie coerent și de bun august, dar nu putem accepta eliminarea lui completă, fără un dialog prealabil. Fundamentul pornește de la nevoia acerbă de debirocratizare, avem nevoie de un flux administrativ și de o birocrație înlesnită pentru a încuraja mediul economic și pentru a crește randamentul bugetelui de stat. Eliminarea acestui impozit pe nepusă masă, va însemna pentru cel puțin 50% din afacerile din domeniu falimentul”, arată organizația.

Un comunicat asemănător a transmis Alianța pentru Turism, care își exprimă îngrijorarea cu privire la modificările fiscale anunțate în spațiul public în ultima săptămână, în special modificarea legată de eliminarea impozitului specific, și solicită o consultare în prealabil cu organizațiile reprezentante ale mediului privat.

Citește și: Românii năvălesc pe litoral de Rusalii. Hotelierii, pregătiți pentru minivacața din acest weekend

Vom avea cel mai aglomerat weekend de Rusalii din ultimii doi ani, fiind înregistrate cu 144% mai multe înnoptări decât anul trecut. Vacanțele rezervate pentru Rusalii în România sunt cu 40% mai scumpe ca anul trecut.

Se anunță o vară extrem de aglomerată pentru hotelierii și operatorii din industria turismului intern, mai ales că este pentru prima dată când nu mai există restricții de călătorie după doi ani de pandemie.

În plus, cardurile de vacanță pentru 2022 au început să fie încărcate, astfel că românii au început deja să își rezerve sejururile de vară, profitând de ofertele estivale de tip early booking și de faptul că au posibilitatea de a achita cazarea cu tichetele primite (inclusiv cu cele rămase nefolosite din 2019 și 2020, pe care le mai pot utiliza doar în luna iunie).

Mai mult decât atât, potrivit platformei hoteliere online Travelminit.ro, a fost înregistrată o creștere semnificativă a rezervărilor pentru weekendul prelungit (sâmbătă, duminică și luni) de Rusalii, care s-a sincronizat anul acesta și cu debutul vacanței copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023

Probabil că va exista o nouă revenire a prețurilor...

AUR: Cererea mondială a atins cel mai ridicat nivel din 2011

Metalul prețios și-a recâștigat rolul de refugiu...

Crossuri externe