Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Facturi care urmează să fie compensate
Potrivit OUG 118/2021, schema de compensare a facturilor în perioada rece le vizează doar pe cele la curent electric și gaze naturale, indiferent de tipul de factură - estimat sau regularizare. Astfel, prin această schemă se obține sprijin financiar pentru plata facturilor la curent și gaze, nu și pentru încălzirea în sezonul rece. Pentru asta, cei interesați pot cere ajutoarele stabilite de Legea consumatorului vulnerabil.
Perioada în care se acordă sprijinul
Compensarea facturilor la electricitate și gaze naturale acoperă acoperă perioada sezonului rece, adică perioada cuprinsă între noiembrie 2021 și martie 2022.
Cine beneficiază de compensare
Orice consumator casnic, cu condiția să se încadreze în anumite limite de consum stabilite de autorități și să nu beneficieze de ajutorul pentru consumatorul vulnerabil, respectiv de ajutorul pentru încălzire sau suplimentul financiar lunar pentru energie.
Cine sunt consumatorii casnici
După cum stabilește Legea nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, consumatorii sau clienții casnici sunt cei care cumpără energie electrică sau gaze naturale pentru propriul consum casnic, excluzând consumul pentru activități comerciale sau profesionale.
Care este compensarea
Compensarea facturilor se face în funcție de tipul de consum vizat. Astfel, clienții casnici de energie electrică vor beneficia de o compensare în sumă fixă de până la 0,21 lei/kWh, în timp ce, la gazele naturale, ajutorul de la stat va fi de 25% din valoarea facturii lunare din perioada noiembrie - martie.
Citește și: Calculele ministrului Popescu. Cât vor plăti românii energia electrică și gazele
Cum se obține compensarea
Pentru că mecanismul de compensare este unul foarte simplu, compensarea va fi făcută de furnizor direct pe factură, clienții casnici nu trebuie să facă nimic special pentru a o obține. Singurul lucru pe care trebuie să-l aibă în vedere este încadrarea în limitele de consum impuse.
Limitele de consum stabilite pentru obținerea compensării
Concret, limitele pentru consumurile de electricitate sunt cuprinse între 150 kWh și 1.000 kWh pentru toate cele cinci luni ale sezonului rece (valorile se însumează), în timp ce, în cazul gazelor naturale, limitele de consum sunt, pentru aceeași perioadă, cuprinse între 100 m3 și 1.000 m3.
Limitele de consum pentru fiecare lună
Dacă în cazul electricității, lucrurile sunt simple, adică limita de consum este aceeași pentru fiecare dintre cele cinci luni de sezon rece, ceea ce înseamnă că limita lunară de consum este de cel mult 200 de kWh, în cazul gazelor naturale, limita de consum variază de la o lună la alta. Mai exact, limitele de consum de gaze naturale aplicabile pentru fiecare lună din perioada de compensare 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 sunt:
150 m3 - noiembrie;
250 m3 - decembrie;
250 m3 - ianuarie;
200 m3 - februarie;
150 m3 - martie.
Ce se întâmplă în cazul depășirii limitelor
OUG 118/2021 spune că este “acceptabilă și se decontează o marjă favorabilă de consum corespunzătoare unei depășiri lunare a limitelor de consum stabilite (…) cu maximum 10%, aplicată la limita lunară stabilită”. Asta înseamnă că se pot depăși valorile de consum lunar amintite mai sus cu până la 10%, dar, în cazul unor depășiri mai mari, compensarea nu se mai acordă pentru respectiva luna.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...