Concedieri masive în dulcea lume a ciocolatei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ciocolată / FOTO: Freepik
Ciocolată / FOTO: Freepik
S-ar putea întâmpla în următoarele 18 luni, fiind vorba despre 2.500 de locuri de muncă. 

Gigantul ciocolatier Barry Callebaut a anunțat că ar putea renunța la 2.500 de locuri de muncă în următoarele 18 luni. Adică 18% din efectivul grupului elvețian.

Grupul elvețian Barry Callebaut, care furnizează cacao și ciocolată unor mari grupuri alimentare, ar putea concedia 2.500 de angajați sau 18% din forța sa de muncă în următoarele 18 luni, a declarat compania, confirmând informațiile publicate anterior de cotidianul Handelsblatt. 

„Este vorba de a reduce complexitatea și de a elimina dublările și structurile ineficiente”, a detaliat directorul companiei, Peter Feld, într-un interviu acordat cotidianului german de afaceri. Discuțiile cu reprezentanții personalului „abia abia la început”, a precizat el.

În septembrie anul trecut, acest important furnizor de ciocolată a anunțat un program de investiții de 500 de milioane de franci elvețieni (523 de milioane de euro la tarifele curente) în inovare, servicii și digitalizare.

Venind ulterior cu detalii, compania a precizat că respectivul program de investiții ar trebui să genereze economii anuale de 250 de milioane de franci, prin reducerea costurilor de operare cu aproximativ 15%. Barry Callebaut furnizează preparate de cacao și ciocolată unor giganți ai industriei alimentare precum Mondelez, Nestlé și Unilever, dar și anumitor producători de biscuiți, patiseri și artizani ciocolatieri. 

Acțiunile grupului se numără printre preferatele investitorilor de la Bursa Elvețiană. În iunie 2022, compania a fost zguduită de un incident absolut neașteptat: descoperirea unor urme de salmonella la fabrica sa belgiană din Wieze. Niciun produs nu a ajuns la consumatori, grupul procedând imediat la retragerea tuturor ingredientelor livrate clienților săi. Dar pe bursă, efectul a fost dur, acțiunea pierzând peste 38% din valoarea.

Complicat

În aprilie 2023, conducerea a fost încredințată lui Peter Feld, fostul șef al companiei de investiții Jacobs Holding, cel mai mare acționar al Barry Callebaut, cu un pachet de 30,1%. L-a înlocuit pe predecesorul Peter Boone. Instalarea în funcție a fost cu efect imediat. În noiembrie, Feld a oferit mai multe detalii despre planurile sale de relansare a creșterii economice, spunând printre altele că dorește să dubleze dimensiunea activităților Barry Callebaut în regiunea Asia-Pacific. 

În ultimii câțiva ani, compania a ajuns să gestioneze patru segmente de afaceri principale diferite, pe măsură ce a crescut, între Statele Unite, Europa, Asia și filiala sa globală de cacao. O asemenea expasiune a complicat lucrurile atât pentru clienți, cât și pentru angajați, a recunoscut Feld pentru Handelsblatt. De exemplu, un angajat trebuie să lucreze cu patru programe software diferite pentru a coordona livrările de ciocolată, a explicat el. Grupul nu și-a făcut niciodată timp să „standardizeze procesele la nivel global”, a adăugat șeful grupului.

Belgia afectată

Cu sediul la Zurich, compania Barry Callebaut a apărut în urma fuziunii din 1996 a producătorului belgian de ciocolată Callebaut cu compania franceză Cacao Barry. În Belgia, grupul intenționează să reducă aproximativ 500 de locuri de muncă la siturile sale Wieze, Lokeren și Hal, potrivit Hilde Verhelst, de la sindicatul ACV/CSC Alimentation et Services, relatează agenția Belga. Sindicatele vor încerca să limiteze amploarea acestor plecări, precizează ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel