Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Proiectul a fost inițiat de către deputatul PSD, Georgian Pop și prevede că durata concediului este de trei zile lucrătoare, iar concediul este unul plătit. Cele trei zile de concediu nu pot fi scăzute din numărul de zile al concediului anual de odihnă. Pop invocă datele din ultimele două decenii ale Institutului Național de Statistică potrivită cărora o căsnicie din patru sfârșește în divorț. În fiecare an, peste 60.000 de adulți sunt afectați de această experență traumatizantă, alături de 17.500 de copii ai căror părinți se despart.
Concediul poate fi luat în primele patru săptămâni de la constatarea sau pronunțarea divorțului, în baza certificatului de divorț.
”Aceste zile libere pot fi folosite de cei care au încheiat o căsătorie pentru soluționarea problemelor pe care noua situație familială le aduce: de la cele obiective precum probleme locative sau administrative până la cele subiective care țin de relația cu copiii sau nevoia de deconectare”, se arată în expunerea de motive.
Proiectul se află acum la Comisia de muncă a Camerei Deputaților, iar trimiterea sa în plenul Camerei, ca for decizional, este programată pentru luna viitoare.
Citește și: Divorţ online. Aplicaţia care eliberează instant Certificatul de desfacere a căsătoriei
Guvernul se opune adoptării proiectului invocând, în punctul de vedere remis Parlamentului, faptul că în Codul Muncii este prevăzută deja posibilitatea acordării de zile libere suplimentare pentru evenimente familiale deosebite, iar un concediu pentru divorț ar putea fi introdus în contractele colective de muncă.
Potrivit ultimelor date oficiale ale INS, în 2017 numărul divorțurilor a fost de 31.147, în creştere cu 650 divorţuri, comparativ cu anul 2016. Rata divorţialităţii a crescut de la 1,37 divorţuri la 1000 locuitori în anul 2016, la 1,40 divorţuri la 1000 locuitori în anul 2017. Rata divorțurilor se înscrie în media europeană. Raportul dintre numărul de căsătorii și cel al divorțurilor a fost de 4,6 la 1. Ponderea primului divorţ în numărul total al divorţurilor a fost de 93,6% pentru bărbaţi şi 94,0% pentru femei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...