Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
China a deschis în ianuarie o investigație antidumping privind brandy-ul importat din Uniunea Europeană, ceea ce a stârnit temeri că cognacul ar putea suferi o lovitură similară celei încasate de vinul australian, când China a introdus tarife de până la 218,4%.
Exporturile de vin australian în China, în valoare de 1,1 miliarde de dolari în 2019, au fost aproape complet distruse de tarifele ridicate.
Deși este cel mai pesimist scenariu, unii analiști au cântărit ce ar însemna un astfel de rezultat pentru industria coniacului și pentru marii producători francezi de băuturi spirtoase, cum ar fi Pernod Ricard și Remy Cointreau.
Președintele chinez Xi Jinping ar urma să viziteze Franța luni. Autoritățile franceze ar urma să ridice problema investigației țării privind cognacul în timpul vizitei, au declarat oficialii francezi în timpul unui briefing de presă recent.
"Viitorul" industriei coniacului "depinde" în parte de evitarea tarifelor prin astfel de discuții, a declarat joi, într-o declarație, asociația industrială Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC).
China a reprezentat 19,4% din exporturi în 2023, potrivit datelor BNIC. Piața chineză este, de asemenea, mai profitabilă decât altele.
În timp ce tarifele scăzute ar putea fi acoperite prin creșteri de prețuri cu perturbări relativ mici, tarifele mai mari ar putea da o lovitură substanțială acestei cereri, a declarat Laurence Whyatt, analist la Barclays.
Remy și Pernod au refuzat să comenteze. Acțiunile lor au scăzut cu peste 16% și, respectiv, 5,7%, comparativ cu cele de dinaintea anunțării anchetei.
BNIC a declarat că impactul mai mare va fi asupra a 4.400 de viticultori și a familiilor acestora, precum și asupra întregului ecosistem de cognac și a economiei regiunii Cognac, în sud-vestul Franței.
Citește și: Un miliard de euro pentru un coniac!
Cel mai pesimist scenariu
În 2023, în Franța, în Franța, în valoare de 2 miliarde de sticle de coniac învechite în butoaie, 97% din acestea fiind destinate piețelor de export, potrivit datelor BNIC.
Dacă partea Chinei ar rămâne în jurul valorii de 19%, ar însemna că cel puțin 368,6 milioane de sticle de cognac învechit erau destinate Chinei în viitor, potrivit calculelor Reuters bazate pe aceste date. O parte din această cantitate va fi învechită timp de un deceniu sau mai mult.
Franța a livrat anul trecut în China coniac în valoare de puțin peste 35 de milioane de sticle, potrivit BNIC. Dacă livrările ar continua în acest ritm, peste 175 de milioane de sticle ar urma să ajungă în China în următorii cinci ani.
În cazul în care tarifele ridicate vor lovi puternic cererea, gestionarea tuturor acestor stocuri ar fi o provocare cheie pentru producători, au declarat Whyatt și doi investitori.
"Aceștia rămân cu tot acel coniac care stă într-un depozit la nord de Bordeaux. Este foarte greu de văzut cum vor rezolva această problemă", a spus Whyatt.
Vânzările sunt în scădere drastică pe cealaltă piață majoră a coniacului, Statele Unite, iar alte piețe sunt relativ mici, ceea ce înseamnă că coniacul nu ar putea fi vândut cu ușurință în altă parte.
Un risc cheie este ca societățile să fie forțate să reducă prețurile, ceea ce ar afecta marjele și valoarea mărcii, au fost de acord Whyatt și doi investitori.
Cu toate acestea, companiile ar căuta să evite acest lucru, a declarat Chris Beckett, șeful departamentului de cercetare a acțiunilor de la Quilter Cheviot, un investitor al Pernod.
O opțiune ar fi să îmbătrânească stocurile pentru mai mult timp, a adăugat el, deși acest lucru ar afecta capitalul de lucru al companiilor.
Cel mai rău scenariu este puțin probabil, a declarat Oliver Adcock, manager de fonduri la Remy și investitor al Pernod, NS Partners, adăugând că speră că Bruxelles-ul ar putea rezolva rapid disputa.
Conflictul dintre Australia și China a fost mai grav, a fost de acord o sursă din industrie, care a cerut să nu fie numită înainte de vizita lui Xi, adăugând că nu există niciun indiciu că cererea Chinei pentru coniac s-ar schimba semnificativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...