Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Anticipând noi oportunități comerciale, dar și noi provocări de securitate, Rusia decis, prin urmare, să redeschisă și să întărească unele dintre bazele militare înființate în perioada războiului rece în Penisula Kola, din extremul nord-vest al țării, Norvegia se pregătește să-și sprească prezența militară în regiune.
Iar NATO a desfășurat aici chiar și un exercițiu militar în octombrie și noiembrie anul trecut: operațiunea Trident Juncture, pentru care au fost mobilizați 40.000 de soldați. La rândul ei, Marea Britanie a anunțat elaborarea unei noi ”strategii de apărare în Arctica”, ce prevede inclusiv deplasaraea a 800 de militari.
10.000 de tone pe secundă
Potrivit datelor prezentate de cotidianul britanic The Guardian, în 2035 nu va mai exista gheață în cercul arctic pe durata perioadei estivale. Regiunea se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei. Tore Furevik, profesor la Institutul geofizic al Universității din Bergen, afirmă că banchiza se topește cu peste 10.000 de tone pe secundă. Pentru puterile economice, plasarea de pioni în zonă a devenit, în aceste condiții, o chestiune de strategie care vizează extinderea teritoriilor disponibile pentru exploatări.
Nu este vorba de conflict militar
Potențialul economic al regiunii începe, printre altele, să atragă investitori și întreprinderi. Astfel, potrivit Guardian, în vara anului 2018, o navă de transport a companiei Maersk a traversat Marea Nordului pentru a ajunge din Asia până în Europa având la bord pește și mai multe produse electronice. Societățile din sectorul energetic sunt, de asemenea, interesate de potențialul rezervelor de gaze naturale și petrol din zonă.
Citește și Poarta de intrare spre Arctica. Unde poate fi găsită
În aceste condiții, consolidarea prezenței militare în Arctica nu trebuie percepută drept o amenințare, o pregătire pentru un eventual conflict, ci are legătură cu interesul economic tot mai mare pentru această parte a lumii, subliniază Guardian, citând declarația fostului ministru norvegian al apărării, Espen Barth Eide.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...