Consecințele militare ale încălzirii globale

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se deschid numeroase oportunitati
Se deschid numeroase oportunitati
Topirea ghețarilor din Arctica a creat un fel de agitație militară printre anumite puteri regionale, care încearcă să-și asigure un control perfect al frontierelor lor de nord. Până în prezent, banchiza de la Polul nord reprezenta o frontieră imposibil de trecut, dar încălzirea globală a schimbat datele problemei.

Anticipând noi oportunități comerciale, dar și noi provocări de securitate, Rusia decis, prin urmare, să redeschisă și să întărească unele dintre bazele militare înființate în perioada războiului rece în Penisula Kola, din extremul nord-vest al țării, Norvegia se pregătește să-și sprească prezența militară în regiune.

Iar NATO a desfășurat aici chiar și un exercițiu militar în octombrie și noiembrie anul trecut: operațiunea Trident Juncture, pentru care au fost mobilizați 40.000 de soldați. La rândul ei, Marea Britanie a anunțat elaborarea unei noi ”strategii de apărare în Arctica”, ce prevede inclusiv deplasaraea a 800 de militari.

10.000 de tone pe secundă

Potrivit datelor prezentate de cotidianul britanic The Guardian, în 2035 nu va mai exista gheață în cercul arctic pe durata perioadei estivale. Regiunea se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei. Tore Furevik, profesor la Institutul geofizic al Universității din Bergen, afirmă că banchiza se topește cu peste 10.000 de tone pe secundă. Pentru puterile economice, plasarea de pioni în zonă a devenit, în aceste condiții, o chestiune de strategie care vizează extinderea teritoriilor disponibile pentru exploatări.

Nu este vorba de conflict militar

Potențialul economic al regiunii începe, printre altele, să atragă investitori și întreprinderi. Astfel, potrivit Guardian, în vara anului 2018, o navă de transport a companiei Maersk a traversat Marea Nordului pentru a ajunge din Asia până în Europa având la bord pește și mai multe produse electronice. Societățile din sectorul energetic sunt, de asemenea, interesate de potențialul rezervelor de gaze naturale și petrol din zonă.

Citește și Poarta de intrare spre Arctica. Unde poate fi găsită 

În aceste condiții, consolidarea prezenței militare în Arctica nu trebuie percepută drept o amenințare, o pregătire pentru un eventual conflict, ci are legătură cu interesul economic tot mai mare pentru această parte a lumii, subliniază Guardian, citând declarația fostului ministru norvegian al apărării, Espen Barth Eide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Insolvență / FOTO: Freepik
Rompetrol
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Târg imobiliar
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik

pixel