Conservatorii britanici vor să introducă o nouă taxă pentru proprietarii străini
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Volumul investițiilor imobiliare din România în anul 2019 a depășit borna de un miliard de euro
Volumul investițiilor imobiliare din România în anul 2019 a depășit borna de un miliard de euro
Conservatorii britanici au anunţat vineri seară că vor să introducă o taxă pe achiziţiile imobiliare realizate de proprietarii străini, dacă vor veni din nou la putere în urma alegerilor legislative de pe 12 decembrie, relatează AFP.

Un nou guvern conservator ar aplica o taxă suplimentară de 3% la achiziţia unui bun imobiliar de către proprietari care nu au domiciliul fiscal în Regatul Unit. În prezent, britanicii, străinii şi companiile plătesc aceeaşi taxă la cumpărarea unui bun, valoarea variind numai în funcţie de suma tranzacţiei.

Google impune reguli mai stricte pentru reclamele politice

Statul percepe în prezent 2% pentru tranzacţiile imobiliare între 125.001 şi 250.000 de lire (146.000 - 292.000 de euro), 5% pe cele de până la 925.000 de lire (1,1 milioane de euro), 10% până la 1,5 milioane de lire (1,7 milioane de euro) şi 12% dincolo de această sumă. Măsura propusă de conservatori va adăuga 3% la fiecare tranzacţie pentru persoanele a căror rezidenţă fiscală nu se află în Regatul Unit. Chiar dacă nu există statistici oficiale privind sectorul cumpărătorilor străini, studii recente au arătat că ei ar reprezenta aproape 30% din achiziţii în anumite zone din centrul Londrei în ultimii ani. Un raport al Universităţii din York a relevat în 2017 că 13% dintre noile bunuri imobiliare rezidenţiale din capitală între 2014 şi 2016 au fost cumpărate de persoane care nu locuiesc în Marea Britanie.

În pofida unei diminuări a investiţiilor străine de la anunţarea Brexitului în 2016, analiştii şi partidele politice sunt de acord că acest fenomen umflă preţurile practicate pe piaţă şi împiedică anumite persoane să devină proprietari.

'Regatul Unit va fi mereu deschis persoanelor care vor să vină aici pentru a trăi, munci şi a-şi construi viaţa în minunata noastră ţară', a declarat ministrul finanţelor, apreciind că această măsură va da 'unui mai mare număr de oameni oportunitatea de a găsi un loc drăguţ în care să trăiască'.

Partidul premierului Boris Johnson a estimat că această taxă suplimentară îi va permite să adune până la 120 de milioane de lire (140 de milioane de euro) pe an, care vor fi folosite la finanţarea de programe pentru ajutorarea celor fără adăpost. Această propunere intervine în contextul în care fondurile provenite din această taxă s-a diminuat cu 10% în cursul ultimului an fiscal (care durează în Marea Britanie de la 1 aprilie până la 31 martie), pentru a atinge suma de 8,4 miliarde de lire. Climatul de incertitudine provocat de Brexit se află la originea acestei scăderi spectaculoase, cea mai puternică cu care s-a confruntat ţara de un deceniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel