Consiliul Concurenței, anchetat în Parlament pe tema ROBOR
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Senatorul Daniel Zamfir / Foto: Arhivă
Senatorul Daniel Zamfir / Foto: Arhivă
Senatorul Daniel Zamfir (ALDE), președintele Comisiei economice, a anunțat că Biroul Permanent al Senatului i-a aprobat solicitarea privind o anchetă parlamentară la Consiliul Concurenței privind un raport legat de manipularea ROBOR. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat că este vorba de o investigație de acum 10 ani, în urma căreia Consiliul nu a identificat vreo încălcare a legii.

”Consiliul Concurenţei a declanşat în anul 2008 o investigaţie, a închis-o în 2013 într-un mod dubios. Atunci, în Europa, opt bănci au fost sancţionate drastic pentru constituirea de cartel, pentru manipularea EURIBOR. În România, în acelaşi timp, opt bănci au fost spălate, acea investigaţie a fost închisă într-un mod dubios, deşi existau opinii din interiorul Consiliului Concurenţei, opinii scrise ale inspectorilor de acolo, cum că s-au ascuns, s-a favorizat infractorul, deci elemente care să ne determine să procedăm la o verificare a felului în care s-a închis acea anchetă”, a precizat Zamfir, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului.

Comisia economică a Senatului are la dispoziție 30 de zile pentru finalizarea anchetei și transmiterea concluziilor către Biroul Permanent.

Bogdan Chirițoiu a anunțat că va pune la dispoziția Parlamentului toate documentele necesare anchetei. ”Sunt lucruri care s-au întâmplat acum 11 ani. Noi acolo am investigat o săptămână, atât, în legătură cu un comportament în contextul crizei globale, la scurt timp după prăbuşirea unei mari bănci americane, care a dus la crearea de şoc după şoc în toată Europa, iar băncile au trebuit să fie salvate”, a amintit Chiriţoiu.

Citește și: ROBOR. BNR răspunde acuzațiilor: ”Domnul Zamfir are probleme de înțelegere”

Potrivit acestuia, în acea perioadă, a avut loc o creştere mare a indicelui ROBOR şi s-a pus întrebarea de ce. ”A durat cinci zile, până a intervenit BNR şi a plafonat ROBOR. Întrebarea este dacă a crescut din cauza crizei sau băncile au făcut ceva incorect la vremea respectivă. Acele lucruri nu au legătură cu perioada relativ normală de acum. Atunci, ROBOR era de câteva zeci de procente. Economia scăzuse cu 7%, iar în acest moment avem o creştere de 4-5%, deci condiţiile nu sunt deloc comparabile. În orice caz, dacă e de interes ce s-a întâmplat în acea perioadă şi ce desfăşurăm noi, evident că vom colabora şi vom furniza datele”, a adăugat oficialul Concurenţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel