Consiliul Concurenței: Alimentele de bază s-au redus cu până 43% în prima săptămână din august

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Bogdan Chirițoiu
Bogdan Chirițoiu
Alimentele de bază au fost reduse până la 43% în prima săptămână din august, după aplicarea OUG-ului de la începutul lunii, arată un comunicat al Consiliului Concurenței.

Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile rețele comerciale, conform datelor analizate de Consiliul Concurenței.

Astfel, față de luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat la fructe și legume: prețul roșiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puțin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de preț au fost înregistrate și la cartofi, ceapă, prune, pepene și morcovi.

Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziționate la prețuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va crește numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale prețurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Prețul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, în timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri și procesatori, în urma căruia s-a redus prețul cu circa 20%, începând din luna mai.

Celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț.

În ceea ce privește carnea, prețul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% și al puiului grill (întreg) cu aproape 4%.

În ceea ce privește carnea de porc, prețul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar prețul mediu pentru spată de porc a înregistrat o ușoară creștere de 1,4%.

La 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.

Consiliul Concurenței a publicat orientări cu privire la transferarea reducerilor de preț de pe lanțul comercial în prețurile de revânzare și precizări referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activității de distribuție, limitare prevăzută de ordonanța de urgență 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

S&P Global
Bani
Guvern sediu
Foto: Freepik.com
Termocentrală
Foto: REUTERS
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare

pixel