"Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale companiei Profi Rom Food SRL din Timişoara şi Bucureşti. Inspecţiile s-au derulat în cadrul primei investigaţii privind posibile practici comerciale neloiale între companiile de pe lanţul de aprovizionare agricol şi alimentar.
Acest caz de cercetare aprofundată a fost declanşat în urma indiciilor furnizate de firma Prăvălia D Art SRL, care a pus la dispoziţia autorităţii de concurenţă documente ce sugerează posibile practici comerciale neloiale, interzise de lege, cum ar fi depăşirea termenelor de plată stabilite prin contract şi modificarea unilaterală a clauzelor contractuale de către Profi Rom Food SRL.
"Ne-am intensificat activitatea în domeniul concurenţei neloiale utilizând noile instrumente pe care le avem la dispoziţie, cu scopul protejării firmelor mici în faţa partenerii lor comerciali mai mari, care, fiind mai puternici, pot impune anumite practici sau clauze contractuale care sunt în avantajul lor. Până acum nu am avut plângeri oficiale din partea producătorilor care să vizeze comportamentul comercianţilor. Sperăm ca odată cu acest prim caz să încurajăm firmele româneşti să vină către noi dacă consideră că este încălcată legislaţia care reglementează relaţia dintre comercianţi şi furnizori", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurenţă neloială. Efectuarea inspecţiilor nu reprezintă o antepronunţare a autorităţii de concurenţă în ceea ce priveşte vinovăţia companiei.
Conform legislaţiei, în situaţia în care se constată încălcări ale practicilor comerciale loiale, Consiliul Concurenţei poate sancţiona cu amendă de până la 600.000 de lei şi poate interzice anumite practici comerciale.
De la intrarea în vigoare a Legii 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, autoritatea de concurenţă a supravegheat punerea în acord a contractelor dintre producători şi retaileri cu legea menţionată. În prezent, Consiliul Concurenţei derulează o analiză cu privire la impactul aplicării legii şi a trimis o serie de chestionare pentru a identifica problemele cu care se confruntă producătorii sau furnizorii în relaţiile cu retailerii", se arată într-un comunicat transmis de către Consiliul Concurenţei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Cristian...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Banca Națională a publicat...
Cererea pentru extrem de...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...