Consiliul Concurenței ne numără ouăle. Mircea Coșea: Asta este explicația. Nu are legătură cu judecata economică
Autor: Oana Pavelescu | 04 mai 2022, 16:17
Consiliul Concurenței pare să se concentreze în direcții greșite
Consiliul Concurenței pare să se concentreze în direcții greșite
EXCLUSIV
Consiliul Concurenței a devenit preocupat, în plină criză energetică și a prețurilor care galopează la combustibili, de ouăle și puii din producția autohtonă, un lucru care ne amintește de celebra invitație a fostului premier Adrian Năstase legată de număratul ouălor.

În acest context, analistul Mircea Coșea a declarat, exclusiv pentru DCBusiness, că această instituție pare că tinde să încurajeze importurile de astfel de produse: ”nu cumva Consiliul Concurenței, neștiind sau nevrând sau neputând, favorizează importurile de alimente în România? Dacă luăm cazul producției de ouă și de carne de pui, dar să ne mai uităm încă la ceva: Consiliul Concurenței a avut o poziție cât se poate de, n-aș spune economică, ca să nu zic altfel, atunci când s-a discutat prețul energiei”.

Profesorul Coșea a explicat mai departe spunând că: ”Declarațiile președintelui acestui consiliu era foarte clară, trebuie să ne obișnuim cu prețurile foarte mari, nu avem ce face acum. Dar care este rolul Consiliului Concurenței? Să depisteze acțiunile care duc la presiuni absolut arbitrare ale energiei. Ce a făcut Consiliul Concurenței în noaptea aceea de pomină, când benzina și motorina urca de la o oră la alta? De ce ni se spune că o analiză a acestor fluctuații va dura doi sau trei ani? Mai e valabilă în doi sau în trei ani?”, s-a întrebat Mircea Coșea revoltat și a continuat întrebând și de ce ”Consiliul Concurenței ne spune că trebuie să stăm liniștiți, pentru că prețul combustibilului în România este cu trei până la cinci la sută mai mic decât în Uniunea Europeană? Păi asta e judecată economică? Nu ne raportăm la venituri, la  puterea de cumpărare și cu ritmul de creștere al economiei? Deci sunt multe lucruri care ne arată că la Consiliul Concurenței se întâmplă ”niște probleme”, ca să zic așa. Ori din neștiință, ori din superficialitate, ori din această credință ei sunt un fel de element de natură să zicem așa, extrem de elitistă, între ghilimele, ale economiei românești”.

Mircea Coșea, despre Consiliului Concurenței: ”Nu înțelege ce rol are”

Profesorul Mircea Coșea a arătat la Guvern există o propunere de hotărâre care vizează eliminarea speculei: ”Specula este un atribut important al pieței românești care nu funcționează cum trebuie. Specula apare ca urmare a faptului că avem mulți intermediari, de la producători până la consumatori, că avem o restricție în ceea ce privește accesul pe piață a producției românești de alimente, legume și fructe”, a punctat analistul și a amintit că acest lucru ”Apare ca urmare a unui import masiv care se face la alimente, cereale și flori. Nu luați în derâdere importul de flori! Este o mare evaziune în acest domeniu. Deci, în condițiile astea, în care e Guvernul se gândește să legifereze lupta împotriva speculei face foarte bine. Guvernul aduce în față două instrumente prin care vrea să facă lucrul ăsta. Specula nu poți să o elimini decât dacă umbli la esența lucrurilor, adică la relația directă dintre cost și preț și dacă ai instrumente de control”.

Însă profesorul Coșea se declară sceptic că lucrurile se vor rezolva și explică de ce: ”Guvernul spune în acest document, care a fost prezentat că instrumentele de control sunt Consiliul Concurenței și Protecția Consumatorului. Dați-mi voie să spun că devin sceptic în legătură cu eficiența acestei măsuri pentru că ideea e bună dar instrumentele sunt total neadecvate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Curs valutar. Leul se revigorează față de euro și dolar

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?