Consiliul Concurenței și ANRE, trimise să verifice evoluția prețului la gaze
Autor: Mara Ivan | 03 aug 2022, 14:12
Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut, miercuri, preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, să verifice evoluţia preţului la energie, având în vedere diferenţa dintre preţul mediu ponderat la producători şi cel cu care se vinde energia pe piaţă.

"Ţinând cont de evoluţia preţului la energie şi, în primul rând, ţinând cont de diferenţa dintre preţul mediu ponderat la producători şi cel cu care se vinde energia pe piaţă, Consiliul Concurenţei, împreună cu ANRE, cu toţi cei care au responsabilităţi în acest domeniu, vă rog să verificaţi această evoluţie a preţului, pentru că, aşa cum am putut să înţeleg eu din tot ceea ce înseamnă ansamblul şi mecanismele acestea de producere şi vânzare a energiei, piaţa zilei următoare trebuia să fie una de echilibrare. Or, putem să constatăm astăzi că ea a devenit chiar o piaţă consolidată de tranzacţionare a energiei. Vă rog să verificaţi dacă aici se produc sau nu elemente speculative privind tranzacţionarea energiei", a afirmat prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că în aceste verificări trebuie să fie implicat şi Ministerul Energiei.

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că plăţile către furnizori care au venit de la autoritatea de reglementare au fost achitate sau sunt pe circuitul de plată, pentru că sunt verificate de către autoritatea de reglementare.

"Absolut toate plăţile care au venit de la autoritatea de reglementare sunt plătite sau sunt pe circuitul de plată pentru că sunt verificate de către autoritatea de reglementare. Estimăm că ne vom închide pe schema de compensare în noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, deci practic pe schema de compensare, în jur de 2,5 - 3 miliarde, sub bugetul pe care l-am estimat. Toţi aceşti bani au venit practic din dividendul suplimentar al Hidroelectrica", a menţionat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de Guvern.

În ceea ce priveşte decontările pentru anul acesta, ministrul Energiei a subliniat că au început să se depună cererile pe luna aprilie.

"Au început să se depune cererile pe luna aprilie. Aşteptăm să finalizăm luna aprilie care probabil va fi în perioada imediat următoare, ca să vedem estimarea aprilie - ce am estimat - faţă de realitatea lunii aprilie, după care vom lua o decizie, vom veni şi vom spune public. Au început depunerile de o săptămână de cereri pe luna aprilie, pe platforma Autorităţii de Reglementare, ele sunt verificate şi apoi ce este verificat ne este transmis spre plată. (...) Vom avea cu certitudine pe rectificarea bugetară o parte din bani pentru a face plăţile pentru lunile care urmează, din aprilie, mai, iunie", a mai spus Virgil Popescu. 

Citește și Virgil Popescu: Nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15% consumul de gaze

"Evident că lucrăm la Ministerul Energiei la acest lucru, dar aici ar trebui să facem nişte distincţii. În 26 iulie s-a aprobat în Consiliul de miniştri ai Energiei acest nou regulament european care, începând cu 1 august, dă dreptul voluntar fiecărui stat membru să facă o posibilă reducere cu 15 %. De la voluntar la obligatoriu se va trece în condiţiile în care Comisia Europeană va lua o decizie de a ridica nivelul de stare de alertă la nivel european, dacă 3 state membre solicită acest lucru Comisiei Europene. Deci nu vorbim de o reducere cu 15 %, nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15%", a spus Virgil Popescu.

El a subliniat că, în prezent, gradul de umplere a depozitelor de gaze a depăşit 59% sută şi a ajuns la 59,48%, respectiv 1,82 miliarde de metri cubi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?