Consolidarea clădirilor cu risc seismic: Tehnologiile Leviatan Group, un mare pas înainte

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cătălin Podaru, Cătălin Podaru, CEO Leviatan Group
Cătălin Podaru, Cătălin Podaru, CEO Leviatan Group
EXCLUSIV
Invitații emisiunii Interviurile DCNews, Cătălin Podaru, CEO Leviatan Group, Beatrice Băluță-Siclitaru, Șef Departament Arhitectură și Răzvan Aurelian Munteanu, Director Executiv în Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) au vorbit despre avantajele noilor tehnologii.

Invitat să prezinte contextul în care ne aflăm, Răzvan Aurelian Munteanu, Director Executiv în Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) și-a început intervenția cu un citat din profesorul Giuseppe Grandori, un citat care cuprinde contextul real al societății. ”Și anume: Trebuie înțeles că gradul de asigurare seismică a clădirilor este una politică și nu una tehnică. El depinde de gradul de risc pe care societatea și-l poate asuma în funcție de condițiile economice, de costuri și de nivelul de cunoștințe în domeniu. Am încheiat citatul. Suntem astăzi într-un oraș, care, potrivit rapoartelor elaborate de către Banca Mondială avem peste 20.000 de clădiri vulnerabile riscului seismic. Nu înseamnă că sunt în clasa de risc seismic I, dar au un anumit nivel de vulnerabilitate”, a declarat Răzvan Aurelian Munteanu. 

Doar 35 de clădiri în zeci de ani

Potrivit spuselor sale, ”venim, astăzi, într-un context în care, între 1994 și 2022 am avut un cadru legislativ pe baza căruia s-au putut consolida în jur de 35 de clădiri din fonduri publice. Venim într-un context în care, între 2007 și 2022, de când am intrat în Uniunea Europeană și până în prezent, nu au fost alocate fonduri prin programele operaționale regionale”, a spus reprezenantul AMCCRS.

Sunt și vești bune

Pe de altă parte, a continuat el, ”avem și vești bune. Din 2022 avem un alt cadru legal, care a deblocat, practic, domeniul consolidării. Am început să avem finanțare pe fonduri europene prin PNRR, o finanțare timidă, dar încurajatoare. De asemenea, avem un program național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, elaborat de Ministerul Dezvoltării, care, iarăși, este un program coerent, care ne încurajează și ne face mult mai optimiști cu privire la pașii următori pe care îi avem de făcut în orașul nostru”.

Modalități mult mai agile

În ceea ce privește amploarea colaborării dintre Leviatan Group și AMCCRS, Cătălin Podaru, CEO-ul companiei, a declarat că pe partea de proiecte a fost cel mai mare volum de astfel de lucrări. ”Au fost foarte multe proiecte inițiate, iar toți colegii arhitecți și ingineri ai fermei au trebuit să vină cu noi abordări noi și inclusiv cu modalități noi mult mai agile pentru a răspunde la cerințele proiectelor”.

Ce înseamnă 33 de clădiri scanate  

Venind în completare, Beatrice Baluța-Siclitaru, Șef Departament Arhitectură, a precizat că, ”până în acest moment au fost scanate aproximativ 33 de clădiri și s-a lucrat efectiv la 19 dintre ele”.

”Dincolo de încărcarea și provocările care vin la pachet cu proiecte pe consolidări în București, de la blocuri foarte mari, până la unele monumente istorice”, a adăugat Cătălin Podaru. 

Ce înseamnă 33 de clădiri scanate? ”Din punct de vedere tehnic, 33 de clădiri scanate, înseamnă 69.000 de metri pătrați scanați. Toate aceste scanări au fost realizate în 47 de zile. Iar acest lucru a fost posibil grație metodelor pe care le folosim”, a răspuns Beatrice Baluța-Siclitaru, precizând că, dacă întreaga operațiune s-ar fi realizat prin mijloacele tradiționale, ar fi durat mai mult de un an. 

Aflați mai multe, ascultând întreaga emisiune

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mărfuri/FOTO: Freepik
Petrol / FOTO: Freepik
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves

pixel