Construcțiile în cădere liberă? Cifrele momentului
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Macaralșe / Foto: Freepik
Macaralșe / Foto: Freepik
Institutul Național de Statistică a publicat cele mai recente cifre privind evoluția domeniului construcțiilor în România iar neștile nu sunt deloc bune.

În luna martie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna februarie 2024 ca serie brută cu 43,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,1%.

Faţă de luna martie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 3,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,2%.

În perioada 1.I - 31.III.2024, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de perioada 1.I - 31.III.2023 ca serie brută cu 7,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%.

Martie 2024 comparativ cu februarie 2024

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 43,7%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+51,7%), lucrările de construcţii noi (+43,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+29,3%).

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel:

  • lucrările de construcţii inginereşti (+58,2%),

  • clădirile rezidenţiale (+46,5%) 

  • clădirile nerezidenţiale (+20,2%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie  ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,1%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+13,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,7%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 11,0%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+11,0%) şi la clădirile rezidenţiale (+6,3%) la clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 10,4%.

Martie 2024 comparativ cu martie 2023

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 3,5%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,3%) şi la lucrările de construcţii noi (-3,5%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,3%.

Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-24,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (-10,2%).

Construcţiile inginerești au crescut cu 13,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 1,2%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-8,1%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,1%). Lucrările de reparații capitale au crescut cu 11,4%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-22,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (-7,0%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 17,1%.

Perioada 1.I-31.III.2024 comparativ cu perioada 1.I-31.III.2023

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de construcţii noi (-9,0%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,7%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,7%.

Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-34,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (-1,6%).

Construcţiile inginereşti au crescut cu 6,8%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de  sezonalitate, cu 7,9%.

Lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,8%, respectiv cu 1,7%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 9,1%.

Pe obiecte de construcții,s-a înregistrat scădere la clădirile rezidențiale (-31,8%). Construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 9,2%, respectiv cu 1,5% . 

Efecte asupra economiei

Scăderea volumului lucrărilor de construcții în România în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, poate avea mai multe implicații asupra Produsului Intern Brut (PIB) al țării. Iată câteva aspecte de luat în considerare:

Contribuția la PIB: Sectorul construcțiilor este un indicator important al activității economice și contribuie semnificativ la PIB. O scădere de 7,1% ca serie brută și de 7,9% ca serie ajustată sugerează o reducere a contribuției acestui sector la economia națională.

Scăderea volumului de lucrări de construcții poate indica o diminuare a investițiilor în infrastructură și dezvoltare, ceea ce poate afecta creșterea economică pe termen lung.

Construcțiile sunt un sector intensiv în forță de muncă. O scădere a activității poate duce la pierderea locurilor de muncă și la creșterea ratei șomajului.

O scădere prelungită poate afecta încrederea investitorilor și a consumatorilor, ceea ce ar putea duce la o scădere a cheltuielilor și investițiilor.

Construcțiile au legături cu multe alte industrii (materiale de construcții, imobiliare, etc.). Scăderea activității în construcții poate avea efecte negative asupra acestor sectoare conexe.

Scăderea poate reflecta și o reducere a cheltuielilor guvernamentale pentru proiecte de construcții, ceea ce ar putea avea implicații asupra dezvoltării infrastructurii și serviciilor publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel