Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Concret, președintele statului a promulgat marți un proiect de lege prin care s-a stabilit amânarea termenului până la sfârșitul lunii decembrie 2022. Asta deoarece la începutul lunii decembrie erau peste jumătate de milion de astfel de contoare de instalat, iar firmele ce sunt autorizate pentru instalarea lor sunt puține, astfel că respectarea termenului stabilit inițial era, practic, imposibilă.
„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, scrie în respectivul proiect de lege.
"În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit", mai stabilește documentul menționat.
Citește și Plata pensiilor VA ÎNTÂRZIA. Poșta Română vine cu ultimele precizări
Citește și Tichete cadou. Situație în care angajatorii riscă AMENZI usturătoare
Inițial, măsura se regăsea într-un alt proiect de lege, dar, pentru că acesta a fost înregistrat la începutul lunii noiembrie la Senat, iar șansele de a parcurge toți pașii necesari pentru a se putea aplica (să treacă de Parlament, să fie promulgat și publicat în Monitorul Oficial) într-un termen atât de scurt (puțin peste o lună) erau, practic, nule, deputații au decis recent introducerea măsurii, prin amendament, într-un alt proiect, aflat mai aproape de momentul aplicării.
Pe lângă amânarea termenului pentru dotarea cu contoare, sunt propuse și câteva excepții. Astfel, vor fi exceptate, potrivit proiectului, de la obligația dotării de contoare pentru căldură:
- imobilele în care au fost deconectate de la sistemul de încălzire centralizată minimum 25% dintre locuinţele individuale;
- imobilele care nu au fost reabilitate termic.
În cazul acestora din urmă, montarea contoarelor va fi obligatorie în termen de șase luni de la data recepţiei finale a lucrărilor de reabilitare termică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...