Contracte la energie. Bogdan Chirițoiu vine cu alte explicații

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 11,9%, iar consumul populaţiei a crescut cu 9,6%.
Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 11,9%, iar consumul populaţiei a crescut cu 9,6%.
Toţi consumatorii casnici de electricitate ar trebui să încheie contracte pe piaţa concurenţială, fie cu actualul furnizor, fie cu altul, pentru a beneficia de condiţii mai avantajoase, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Odată cu liberalizarea activităţii de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici, este foarte important ca toţi consumatorii să încheie contracte pe piaţa concurenţială, fie cu furnizorul actual, fie cu alt furnizor. Consumatorilor casnici care nu optează pentru o ofertă concurenţială li se va furniza în continuare energie electrică, în regim de serviciu universal, în condiţii care ar putea fi însă mai puţin avantajoase decât cele din ofertele concurenţiale", a spus Chiriţoiu.

Acesta a dat exemplul facturilor la gaze, care au scăzut pentru cei care au încheiat contracte noi.

"Va amintiţi că în iulie, când s-a liberalizat activitatea de furnizare a gazelor naturale către clienţii casnici, am atras atenţia că se pot plăti facturi mai mici cu până la 150 lei pe lună de iarnă în cazul în care consumatorii casnici schimbă furnizorul sau contractul. Similar este şi pe piaţa energiei electrice: consumatorii trebuie să se informeze, să compare preţurile şi condiţiile contractuale ofertelor concurenţiale şi să aleagă oferta pe care o consideră a fi cea mai bună", a arătat oficialul Concurenţei.

Acesta a mai spus că reprezentanţii instituţiei pe care o conduce vor fi foarte atenţi la modul în care decurge procesul de liberalizare, astfel încât să preîntâmpine eventuale acţiuni de blocare a migraţiei clienţilor către alţi furnizori.

"Acţiunile de monitorizare a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale vor continua în perioada următoare şi vom interveni prin utilizarea tuturor instrumentelor legale pe care le avem la dispoziţie, în principal prin investigarea cazurilor de abuz de poziţie dominantă şi a înţelegerilor anticoncurenţiale. De asemenea, vom continua colaborarea cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pentru a preîntâmpina eventualele comportamente incorecte ale furnizorilor de energie electrică", a completat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Citește și ENEL. Cine va suporta creșterile de preț la energia electrică

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată, iar ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal. Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă.

Potrivit calculelor Asociaţiei Energia Inteligentă, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare. La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

Aceste preţuri sunt cele mai mari din piaţă şi, în opinia Asociaţiei Energia Inteligentă, vinovată pentru situaţia creată este Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) care nici nu a informat consumatorii că piaţa urmează să fie liberalizată, dar nici nu a pregătit optim procesul din punctul de vedere al legislaţiei secundare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Deficit bugetar
Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
foto: pexels.com
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...

Angela Merkel / Foto: Thomas Imo/photothek/Bundestag

Refugiați, energie, Rusia: Merkel nu regretă nimic

Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...


pixel