Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Contractul - în valoare de 68 miliarde de dolari (56 miliarde de euro), încheiat cu grupul francez Naval Group (ex-DCNS) pentru construirea acestor 12 submarine cu propulsie convenţională în Australia - este acuzat de depăşiri de buget şi întârzieri, alegaţii pe care grupul industrial le respinge.
Problema continuării proiectului este un subiect sensibil pe planul politicii interne australiene. Săptămâna viitoare, premierul Scott Morrison urmează să se întâlnească cu preşedintele francez Emmanuel Macron la Paris.
"Este prudent ca Ministerul Apărării să ia în calcul alternative dacă nu vom fi în măsură să continuăm proiectul", a declarat miercuri, în cursul unei audieri în Senat, Greg Moriarty, cel mai înalt funcţionar responsabil de dosar în cadrul Ministerului australian al Apărării.
"Prudent, ministerul elaborează un plan de urgenţă", a adăugat el, precizând că guvernul rămâne "absolut hotărât" să rezolve problemele cu Naval Group. Autorităţile australiene au afirmat totuşi că detaliile privind acest plan B sunt clasificate.
Moriarty a precizat că subiectul este examinat în special de câteva luni şi că acesta vizează submarinele şi navele de suprafaţă. "Am reflectat mult la această problemă în cursul ultimelor 12 luni, deoarece pentru mine a devenit evident că avem dificultăţi cu acest program" al submarinelor de nouă generaţie, a adăugat el.
Citește și Arme nucleare. Cum a fost posibil? Mai marii Pentagonului s-au enervat
Naval Group fusese ales în 2016 pentru construirea acestor submarine, cu o primă livrare prevăzută în 2032. Totuşi, de atunci realizarea programului s-a confruntat cu probleme. Patronul grupului industrial francez, Pierre-Eric Pommellet, s-a deplasat recent în Australia. Acolo, el s-a angajat ca 60% din valoarea programului să revină Australiei, o cerinţă a Canberrei.
În schimb, cele două părţi nu au reuşit să finalizeze etapa următoare a contractului, referitoare la trei miliarde de dolari, care era prevăzută pentru începutul anului. Contractul urmează să creeze 2.800 de locuri de muncă în Australia şi 500 în Franţa, în special în partea de concepţie.
Specialiştii australieni în probleme militare speră că aceste submarine vor permite Australiei să dispună de o forţă de descurajare credibilă în cazul unor acţiuni ostile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
O decizie neașteptată a președintelui american.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Grupaj de știri.
Guvernul dă undă verde reluării...
Piața de capital din România a...
Coridorul Sudic de Gaze a avut...
Berlinul finanțează accesul...
Seismul s-a produs la ora 4,33.
Liderul american a reacționat prompt la decizia...
Cursul valutar rezultat din...
„Oamenii bogați vor veni în...
Cele două referințe mondiale de...
Uniunea Europeană are din nou...
Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...
Operatorii de platforme digitale care intermediază...
Noi indicii despre scenariul...
Tarifele vamale afectează...
Bursa de la București deschide...
Cursuri gratuite pentru...
Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...
Tarifele lui Trump provoacă...
Camera de Comerț și Industrie a...
Bursa de Valori București...
România lansează apeluri de...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Grupaj de știri.
Anunțul creșterii tarifelor...