Ce-a găsit ANAF pe șosele? Amenzi, confiscări și transporturi dubioase

Autor: Matei Ion
Data publicării:
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
În luna martie, Sistemul RO e-Transport a înregistrat un nou record de activitate, cu peste 2,8 milioane de transporturi de bunuri monitorizate și zeci de mii de contribuabili implicați. Autoritățile fiscale au intensificat controalele în trafic și au descoperit nereguli semnificative: sume suplimentare de peste 20 milioane de lei datorate statului, amenzi de peste 3 milioane și bunuri confiscate în valoare de peste 760.000 lei.

Transporturile interne cu risc fiscal ridicat, în vizorul autorităților

În luna martie 2025, Sistemul național RO e-Transport a generat 2.821.673 de coduri UIT pentru transporturile rutiere de bunuri, la solicitarea utilizatorilor. Potrivit datelor publicate de ANAF, 75,51% din aceste coduri au fost emise pentru transporturile naționale de bunuri cu risc fiscal ridicat, restul vizând transporturile internaționale.

Deși majoritatea codurilor au fost solicitate pentru bunuri cu risc fiscal crescut, structura contribuabililor arată o distribuție diferită: din cei 37.011 contribuabili care au utilizat sistemul, doar 8.038 (21,72%) au declarat astfel de transporturi. În schimb, 28.973 (78,28%) dintre aceștia au raportat transporturi internaționale de bunuri.

Sume suplimentare de peste 20 milioane de lei stabilite la buget

Analiza de risc realizată de inspectorii antifraudă fiscală pe baza informațiilor din sistem a dus la declanșarea unor controale țintite. În urma acestor acțiuni, au fost stabilite sume suplimentare datorate bugetului de stat în valoare totală de 20.822.005 lei. Totodată, au fost instituite măsuri asigurătorii în cuantum de 6.032.551 lei.

Controale rutiere non-stop în punctele cheie ale țării

Acțiunile de monitorizare au fost completate de controalele directe în trafic desfășurate de inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală. Accentul a fost pus pe transporturile internaționale, în special în contextul aderării României la Spațiul Schengen. Astfel, în luna martie, au fost verificate 13.056 de vehicule de transport – reprezentând 3,22% din traficul rutier monitorizat.

Controalele s-au desfășurat 24/7, inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, în punctele de acces în și din România, dar și pe principalele drumuri și noduri rutiere.

Amenzi de peste 3 milioane și bunuri confiscate

Inspectorii antifraudă au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.246.188 lei în urma controalelor din trafic. De asemenea, a fost dispusă confiscarea contravalorii bunurilor transportate fără documente legale în valoare de 762.146 lei.

Controalele continuă și în perioada următoare

ANAF anunță că acțiunile de monitorizare și control vor continua și în perioada următoare. Scopul acestora este respectarea cadrului legal al sistemului RO e-Transport și combaterea transporturilor ilicite de bunuri, fără documente de proveniență. Verificările se vor concentra atât în apropierea punctelor de frontieră, cât și pe drumurile naționale și principalele noduri de circulație din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel