Controversă cu trecerea creditelor de la ROBOR la IRCC. Vasilescu (BNR): Riscuri foarte mari. Se pot trezi în această situaţie
Autor: Mihai Ciobanu | 22 mai 2022, 12:41
Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a explicat că persoanele care au credite care depind de ROBOR şi vor să facă trecerea la IRCC se pot trezi peste ceva timp că, de fapt, plătesc mai mult. 

În condiţiile în care indicele ROBOR creşte zilnic, mulţi români care au credite se gândesc să treacă la dobânda care depinde de celălalt indice, IRCC, care acum are o valoare mai mică. Adrian Vasilescu a venit cu informaţii suplimentare pe această temă.

"Românii pot să facă această conversie, de la credite pe ROBOR variabile, în IRCC. Pot face acest lucru, dar dacă pot să o facă trebuie să te gândeşti foarte bine când faci un asemenea gest, dacă îl faci numai pentru că poţi să îl faci sau îl faci pentru că eşti strâns cu uşa. 

Riscurile sunt foarte mari. Dacă ne uităm pe grafice, o să vedem că dobânzile sunt în creştere în România şi în toată lumea. Inclusiv în China sunt în creştere. (...) Nu-mi permit să dau sfaturi, ci doar informaţii. O informaţie importantă este aceea că dobânzile sunt în creştere. Dacă ne uităm ce s-a întâmplat cu IRCC-ul, acest indice care e o soluţie de salvare, pentru că în momentul de faţă ROBOR la trei luni este de 5,71 iar IRCC-ul este de 1,86. Deci îmi convine acum să schimb un credit pe care îl am pe ROBOR la IRCC. Dar dacă ne uităm în spate, numai în urmă cu trei luni IRCC-ul era 1,17%. Dacă ne uităm şi mai în urmă, vedem că era şi mai mic. Dar au fost şi momente în care IRCC-ul a fost mai mare decât ROBOR-ul.

Acum, eu aşa văd: s-ar putea să te trezeşti peste nu ştiu câte trimestre că s-a ajuns cu IRCC peste rata ROBOR", a explicat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, duminică, la Antena 3. 

"Trebuie să informăm foarte bine publicul. Noi suntem într-un deficit de credite în România. La această oră, 2,1 milioane de oameni sunt împrumutaţi la bănci. La o populaţie de 18 milioane această pondere este cea mai mică din Uniunea Europeană", a mai spus Adrian Vasilescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe