Controversă cu un proiect de lege, în Parlament. Acuzaţii că efectul ar fi tăierea bugetului de pensii și diminuarea pensiilor viitoare cu 20%
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
"PSD nu este de acord cu propunerea PNL de a tăia banii de pensii cu 20%", transmite, în Parlament, un deputat social-democrat.

Deputatul PSD Marian Mina a avut o luare de cuvânt în Parlament în care a atras antenţia asupra efectelor pe care le-ar putea avea asupra bugetului de pensii o iniţiativă venită din partea unor parlamentari liberali. 

"Trei magnifici de la PNL, Florin Cîţu, Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină, după ce au guvernat România în mod catastrofal, cu impact pe termen lung pentru economie și viața românilor, tocmai au depus în Parlament un proiect de lege pentru reducerea cu 5%, de la 1 ianuarie 2024, a contribuției de asigurări sociale. Au găsit ei soluția pentru creșterea nivelului de trai și o vântură în stânga și în drapta, că nu le-o votează PSD!

Nimic despre cum a explodat datoria publică în 2020, când au fost la guvernare. Nimic despre cum într-un an, Guvernul Cîţu, s-a împrumutat cu o treime din cât s-au împrumutat toate celelalte guverne în 30 de ani. Nimic despre achizițiile inutile, din banii românilor, a milioane de vaccinuri. Ci numai despre populism practicat fără scrupule.

În mod evident, PSD nu poate fi de acord sub nicio formă cu propunerea PNL de a tăia banii de pensii cu 20%. Măsura PNL de a reduce contribuția (CAS) cu cinci puncte procentuale ar avea ca efect tăierea bugetului de pensii și diminuarea pensiilor viitoare cu 20%. O astfel de măsură ar produce o catastrofă în sistemul de pensii și ar destabiliza cu totul bugetul de stat pe termen lung. De aceea, PSD se va opune categoric acestui demers, lipsit de orice fundament economic.

În ce privește reducerea impozitării muncii, PSD susține fără rezerve o astfel de măsură, în special în cazul salariaților cu venituri mici și medii, care contribuie cel mai mult la creșterea economică. Dar acest obiectiv nu trebuie realizat prin tăierea bugetului de pensii cu 20%, ci prin aplicarea unei taxe de solidaritate de 1% asupra marilor companii, care astăzi plătesc un impozit mai mic decât orice IMM din România. Dar PNL nu vrea să atingă cu o pană marile averi. Ei țin cu bogații!", transmite deputatul Marian Mina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tarom, salvată pe ultima sută de metri de la faliment

Executivul a aprobat în şedinţa de joi un ajutor de stat...

Putin aprobă confiscarea activelor americane aflate în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret...

Mare companie germană deschide o fabrică în România

Holdingul german Karl Mayer, specializat în producţia de...

Finanțele au împrumutat peste 4 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 4,038...

Tesla mai construieşte o uzină în China

Tesla a început construirea în Shanghai a unei fabrici...

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Temele zilei, energia electrică, rezerva de gaze, prețul...


pixel