Controversă cu un proiect de lege, în Parlament. Acuzaţii că efectul ar fi tăierea bugetului de pensii și diminuarea pensiilor viitoare cu 20%
Autor: DCBusiness Team | 18 Martie 2023, 15:24
"PSD nu este de acord cu propunerea PNL de a tăia banii de pensii cu 20%", transmite, în Parlament, un deputat social-democrat.

Deputatul PSD Marian Mina a avut o luare de cuvânt în Parlament în care a atras antenţia asupra efectelor pe care le-ar putea avea asupra bugetului de pensii o iniţiativă venită din partea unor parlamentari liberali. 

"Trei magnifici de la PNL, Florin Cîţu, Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină, după ce au guvernat România în mod catastrofal, cu impact pe termen lung pentru economie și viața românilor, tocmai au depus în Parlament un proiect de lege pentru reducerea cu 5%, de la 1 ianuarie 2024, a contribuției de asigurări sociale. Au găsit ei soluția pentru creșterea nivelului de trai și o vântură în stânga și în drapta, că nu le-o votează PSD!

Nimic despre cum a explodat datoria publică în 2020, când au fost la guvernare. Nimic despre cum într-un an, Guvernul Cîţu, s-a împrumutat cu o treime din cât s-au împrumutat toate celelalte guverne în 30 de ani. Nimic despre achizițiile inutile, din banii românilor, a milioane de vaccinuri. Ci numai despre populism practicat fără scrupule.

În mod evident, PSD nu poate fi de acord sub nicio formă cu propunerea PNL de a tăia banii de pensii cu 20%. Măsura PNL de a reduce contribuția (CAS) cu cinci puncte procentuale ar avea ca efect tăierea bugetului de pensii și diminuarea pensiilor viitoare cu 20%. O astfel de măsură ar produce o catastrofă în sistemul de pensii și ar destabiliza cu totul bugetul de stat pe termen lung. De aceea, PSD se va opune categoric acestui demers, lipsit de orice fundament economic.

În ce privește reducerea impozitării muncii, PSD susține fără rezerve o astfel de măsură, în special în cazul salariaților cu venituri mici și medii, care contribuie cel mai mult la creșterea economică. Dar acest obiectiv nu trebuie realizat prin tăierea bugetului de pensii cu 20%, ci prin aplicarea unei taxe de solidaritate de 1% asupra marilor companii, care astăzi plătesc un impozit mai mic decât orice IMM din România. Dar PNL nu vrea să atingă cu o pană marile averi. Ei țin cu bogații!", transmite deputatul Marian Mina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cum vă ajută ChatGPT să vă planificați vacanța

Recomandări de hoteluri, rezervări de bilete......

Noua ordine mondială și ce înseamnă BRICS

Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...

Grevele din Franța scumpesc gazele în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...

Ikea, la un pas de vânzarea fabricii din Rusia

Tranzacţia a ajuns pe ultima sută de metri.

EximBank își schimbă numele

Banca de Export Import a României - EximBank SA va deveni Exim Banca...

Pariați responsabil: ghid pentru un joc în siguranță

Grație evoluției tehnologiei și internetului, astăzi...

Crossuri externe