Cooperarea dintre China și Rusia pe plan energetic înflorește. Ce pregătesc cele două ţări

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Transportul combustibililor cu petroliere / Foto: Freepik
Transportul combustibililor cu petroliere / Foto: Freepik
De la începutul conflictului din Ucraina, Rusia, un important producător global de petrol, și-a consolidat legăturile energetice cu China, al doilea consumator de petrol din lume după Statele Unite.

Beijingul a respins criticile occidentale cu privire la parteneriatul său tot mai strâns cu Moscova în contextul conflictului din Ucraina. China susține că legăturile sale nu încalcă normele internaționale și că are dreptul de a colabora cu orice țară dorește, arată Reuters.

Potrivit datelor înregistrate la granițele chineze, creșterea exporturilor și importurilor Chinei cu Rusia a escaladat în septembrie față de august.

Valoarea comerțului bilateral a crescut la 21,18 miliarde de dolari în luna trecută, cel mai mare nivel din februarie 2022, când Rusia a început operațiunile militare în Ucraina.

Luna trecută, ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao, a declarat că cooperarea economică și comercială sino-rusă a devenit mai "solidă" sub "ghidajul strategic" al celor doi lideri.

 

Ce spun cifrele despre comerțul cu petrol și gaze dintre cele două părți

 

Rusia exportă aproximativ 2,0 milioane de barili de petrol pe zi în China, reprezentând peste o treime din exporturile sale totale de petrol crud. China a economisit în acest an 4,34 miliarde de dolari importând petrol rusesc, pe baza comparației lunare a diferențelor de preț.

Exporturile de gaze naturale rusești prin conducte către Uniunea Europeană ar putea scădea la 21 de miliarde de metri cubi (bcm) în acest an, cu aproape două treimi mai puțin decât anul trecut și o scădere de peste șase ori față de 2021, potrivit unei prognoze a băncii de stat ruse VEB.

Cu 22 bcm mai puțin, cantitate care se așteaptă să fie furnizate prin conducta Power of Siberia către China în acest an, ceea ce înseamnă că exporturile rusești de gaze prin conducte către China vor depăși pentru prima dată exporturile de gaze ale Rusiei către Europa.

Ruta principală de export de gaze a Rusiei este conducta Power of Siberia cu o lungime de 4.000 km, care leagă câmpurile din estul siberian de nord-estul Chinei.

Rusia intenționează să construiască un al doilea gazoduct către China, Power of Siberia 2, cu o capacitate de 50 bcm pe an, care să treacă prin Mongolia.

Rusia ar putea furniza, de asemenea, până la 10 milioane de tone de gaz natural lichefiat către China în acest an dintr-un total de 33 de milioane de tone de GNL produse în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu
Închis

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik

pixel