COP28. Crește panica în timp ce sfârșitul summit-ului se apropie
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Haitham Al-Ghais (D)
Haitham Al-Ghais (D)
Conferința ONU de al Dubai COP28, despre schimbările climatice, se apropie de final, iar unii participanți sunt din ce în ce mai panicați.

Orele de somn sunt din ce în ce mai puține, întâlnirile se înmulțesc, iar documentul final devine tot mai voluminos. Toate aceste aspecte devin tensionante. Un anume grup de țări simte cum lațul se strânge: timp îndelungat, țările care produc petrol nu au luat în serios eliminarea progresivă a combustibililor fosili. Și, să fim sinceri, e puțin probabil ca, după 27 de conferințe ONU despre climă, să se obțină rezultate semnificative în Emiratele Arabe Unite.

Dar tocmai acest lucru se întâmplă acum: documentul final crucial propune patru opțiuni pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili. Panica se răspândește printre țările producătoare de petrol - și au motive întemeiate. Negocierea acestor aspecte devine tot mai dificilă.

În acest context intervine Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Secretarul general al OPEC, Haitham Al-Ghais, într-o scrisoare adresată celor 13 membri, le cere să respingă orice acord referitor la eliminarea progresivă a combustibililor fosili și să evite orice referire la energie în documentele oficiale, notează Der Spiegel. Argumentul lui este că aceste decizii ar avea "consecințe ireversibile" și ar fi parte din "campanii motivate politic pentru a pune în pericol prosperitatea și viitorul poporului nostru".

E ”îmbucurător” că țările producătoare de petrol ”înțeleg” în sfârșit că schimbarea este într-adevăr "ireversibilă": tranziția energetică globală presupune nu doar construirea de surse de energie regenerabilă, ci și reducerea și renunțarea la petrol, gaze și cărbune. Acesta este viitorul!

Al-Ghais are dreptate în alte privințe, țările care depind exclusiv de petrol și gaze vor suferi pierderi economice din cauza investițiilor blocate în aceste sectoare. Cei care nu își diversifică rapid economiile - adică trecerea la surse de energie care nu dăunează climei sau dezvoltarea unor noi surse de venit, cum ar fi hidrogenul - vor rămâne în urmă în următorii ani. Chiar și țările OPEC au posibilități de colaborare în domeniul energiilor regenerabile în cadrul acestei conferințe despre climă.

În țările producătoare de petrol precum Algeria, Libia, Nigeria, Congo, Venezuela și Irak, mulți dintre locuitori nu au avut parte niciodată de beneficiile economice ale resurselor petroliere. Mai degrabă, petrolul a adus sărăcie și conflicte, în loc de prosperitate, pentru mulți.

Scrisoarea OPEC face parte dintr-o campanie de opoziție continuă împotriva informațiilor și recomandărilor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). Al-Ghais a avertizat la începutul anului că ar trebui să fim "foarte atenți" la descurajarea investițiilor în petrol și gaze.

Chiar în luna octombrie, OPEC a anunțat că cererea globală de petrol va crește semnificativ până în 2045, de la aproximativ 102 milioane de barili pe zi la un masiv de 116 milioane de barili. Aceasta este o direcție opusă față de recomandările AIE și de înțelegerile științifice privind climatul. Dar scrisoarea lui Al-Ghais de săptămâna aceasta arată că începe să înțeleagă problema.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Forajul din perimetrul Caragele, reluat de Romgaz

Neptun Deep este în grafic pentru începerea producţiei...

Nvidia, aprope de o evaluarea de 2 triliolane de dolari

Acțiunile producătorului de cipuri au crescut vineri cu...

Soluție olandeză pentru dezvoltarea cipurilor

Este vorba despre un program special ce presupune,...

Binance, amendată din cauza activităților ilicite

După ce de-a lungul timpului platforma de criptomonede...

Pensia de urmaș. Când încetează plata și când se reia

Legea pensiilor prevede condițiile în care pensiile de...

Acțiunile europene au închis vineri pe un trend ascendent

Acțiunile europene au închis vineri la un maxim record...

Explicațiile ANAF despre problemele sistemului e-Transport

ANAF a transmis un comunicat în care abordează...


pixel