Copiii și covid-19. Ce se știe, ce nu este sigur și ce nu se știe

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Prea puține răspunsuri, prea multe întrebări
Prea puține răspunsuri, prea multe întrebări
Studiile efectuate de la începutul pandemiei au confirmat: copiii prezintă mai puține riscuri de a se îmbolnăvi de covid-19, afecțiunea provocată de noul coronavirus, și sunt, probabil, mai puțin susceptibili de a fi contaminați. Nu există însă un consens în privința contagiozității lor - o chestiune crucială în contextul apropierii redeschiderii cursurilor școlare.

Ce se știe?

1. Copiii se îmbolnăvesc rar de covid-19. Potrivit datelor statistice, persoanele sub 18 ani reprezintă în jur de 2% dintre cazurile spitalizate și reprezintă mai puțin de 0,1% dintre decesele legate de covid-19 în Statele Unite, în condițiile în care ele constituie 22% din populația țării, potrivit Centrelor de luptă împotriva maladiilor (CDC).

2. De cele mai multe ori, copiii care fac covid-19 au avut antecedente medicale. 

Ce este mai puțin sigur?

Dacă există mai puțini copii bolnavi este pentru că organismul luptă mai bine împotriva infecției sau pentru că se infectează mai puțin cu noul coronavirus? Statistic vorbind, imposibil de răspuns, pentru că testați sunt, în primul rând, bolnavii simptomaticii. 

Numeroasele lucrări de cercetare par, totuși, să încline balanța în favoarea celei de a doua ipoteze: se pare că virusul îi infectează mai puțin pe copii, cel puțin pe cei sub 10 ani. Dar o părere unanimă nu există. E posibil ca un răspuns clar să vină spre sfârșitul anului.

Ceea ce nu se știe

Copiii sunt mai puțin contagioși? Un studiu pe 145 efectuat pe copii la Chicago a arătat că micuții cu vârste mai mici de cinci ani aveau cu 10 până la 100 de ori mai multe particule virale în nas, comparativ cu copii mai mari și cu adulții. Potențial, acest lucru ar însemna că ei expulzează mai mult virus la fiecare respirație, dar asta pentru alte virusuri. Nu se știe pentru coronavirus. 

Citește și SUA AVERTIZEAZĂ! O boală foarte rară revine

Mai ales că focare izbucnite într-o tabără de vacanță în statul american Georgia sau într-o școală din Ierusalim au arătat că virusul poate circula activ printre tineri. 

Pe de altă parte însă, un amplu studiu efectuat în Coreea de Sud, dar și alte cercetări au demonstrat că micuții îi contaminează rar pe apropiații lor. Un prim focar în Franța a fost provocat de un copil de nouă ani care, deși a avut, conform anchetei epidemiologice, 172 de contacți, nu a îmbolnăvit pe nimeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel