Coronavirus. Ajutoare păstrate până la sfârșitul anului. Care sunt

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Angajații care au beneficiat, pe durata stării de alertă, de concediu pentru creșterea copilului, pot rămâne în continuare cu cei mici, beneficiind până la sfârșitul acestui an de indemnizația aferentă. Există însă un DAR. 

Se vor bucura de această măsură ce se regăsește în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2020, numai angajații care activează într-un domeniu un restricțiile impuse pe fondul epidemiei de coronavirus, nu au fost ridicate în totalitate sau deloc. Prevedere valabilă, în aceleași condiții, și pentru stimulentul de inserție. 

Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă, preciza, în acest context, că ”impactul acestor măsuri este de aproximativ 13 milioane de lei pentru două luni, în cazul indemnizaţiei de creştere a copilului, de care vor beneficia aproximativ 3.000 de persoane”. În același timp, numărul beneficiarilor de stimulent de inserție ar putea ajunge la circa 5.000, acest beneficiu având valoarea de 650 de lei, iar perioada medie estimată de acordare este de două luni.

Prelungirea perioadelor în care se poate beneficia atât de indemnizația de creștere, cât și de stimulentul de inserție s-a făcut și pe perioada stării de urgență, pentru mai multe categorii de salariați. Totuși, pentru a putea intra în concediul de creștere, părintele trebuie să fi lucrat, cu contract de muncă, măcar 12 luni în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului; să fie cetățean român, străin sau apatrid (fără cetățenie); să dețină locuință în România sau să stea împreună cu copilul sau copiii pentru care solicită respectivele drepturi. 

Citește și Sporuri salariale. Parlamentul a stabilit lista beneficiarilor

De menționat, totodată, că, dacă vrea să-și întrerupă concediul de creștere și să se întoarcă mai repede la slujbă, părintele aflat în CCC va primi, pe lângă salariul lunar, o sumă de bani, sub forma unui stimulent de inserție, precizează Avocatnet. Stimulentul se poate obține, potrivit unei reguli apărute anul trecut, doar dacă angajatorul este anunțat despre intenția de a reveni la muncă cu cel puțin 30 de zile înainte de acel moment. Așa cum apare și mai sus, stimulentul are, începând cu aprilie 2017, valoarea fixă de 650 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel