Coronavirus: Detalii noi despre REMDESIVIR

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Remdesivir
Remdesivir
La mai bine de trei săptămâni după anunţul făcut de un înalt responsabil american potrivit căruia un medicament experimental numit remdesivir a dovedit că are un efect "asupra reducerii timpului de vindecare'' a bolnavilor de COVID-19 spitalizaţi, studiul care detaliază rezultatele a fost publicat vineri seară într-un reputat jurnalul medical, relatează agenţia AFP.

Anthony Fauci, directorul Institutului de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite, care a condus studiul clinic efectuat pe o mie de pacienţi din zece ţări, a declarat, la 29 aprilie, la Casa Albă, că datele preliminare au demonstrat "că remdesivir are un efect clar, semnificativ şi pozitiv asupra reducerii timpului de vindecare'' la bolnavii de COVID-19.

După revizuirea unui comitet de lectură, New England Journal of Medicine a publicat articolul care detaliază rezultatele ce confirmă anunţul făcut la Casa Albă, care a oferit o rază de speranţă la nivel mondial în absenţa unei alte terapii eficiente contra noului coronavirus.

UN NOU EPICENTRU al coronavirusului. Declarații OMS

Remdesivir, injectat zilnic pe cale intravenoasă, timp de 10 zile, a accelerat recuperarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 spitalizaţi, comparativ cu placebo - 11 zile faţă de 15 zile, în medie. Au fost consideraţi restabiliţi pacienţii care s-au putut întoarce acasă.

Efectul a fost cel mai important la pacienţii spitalizaţi care nu erau conectaţi la aparate de respiraţie artificială.

Autorii au concluzionat că este preferabil ca tratamentul cu remdesivir să fie început înainte ca boala să progreseze până să se ajungă în stadiul în care să fie necesară conectarea la aparate de ventilaţie.

Antiviralul, dezvoltat iniţial în van contra Ebola a provocat, de asemenea, mai puţine efecte secundare în comparaţie cu placebo.

S-a constatat de asemenea că remdesivir a redus rata de mortalitate - 7,1% dintre pacienţii din grupul care au primit remdesivir au murit în decurs de 14 zile, comparativ cu 11,9% în grupul placebo, însă în acest caz nu se poate exclude faptul că diferenţa ar putea fi cauzată de hazard.

Remdesivir nu oferă astfel o garanţie pentru supravieţuire, au insistat autorii cercetării. "Este clar că un tratament antiviral nu poate fi, fără îndoială, suficient de unul singur", au scris ei.

Cheia tratamentului COVID-19 va fi, fără îndoială, o combinaţie de tratamente, remdesivir alături de alte antivirale sau de alte tipuri de terapie, notează AFP.

Laboratorul care a dezvoltat remdesivir, Gilead, a indicat vineri că rezultatele propriilor studii clinice vor fi publicate în curând. Unul dintre acestea a demonstrat că un tratament de cinci zile, în loc de 10 zile, ar fi la fel de eficient, potrivit Merdad Parsey, director medical în cadrul Gilead Sciences.

În Statele Unite, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration - FDA) a autorizat la 1 mai utilizarea de urgenţă a remdesivir în spitale, exemplul fiind urmat de Japonia, în timp ce Europa ia în considerare o decizie similară, notează AFP.

Directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Guido Rasi, a declarat la începutul acestei săptămâni, cu prilejul unei audieri în Parlamentul European de la Bruxelles, că antiviralul remdesivir ar putea primi în următoarele zile o autorizaţie iniţială de punere pe piaţă ca tratament împotriva COVID-19.

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat deja uzul compasional al Remdesivir, care permite administrarea acestuia înainte de autorizarea sa oficială. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels

pixel