Toate cererile de autorizare vor trebui depuse de dezvoltatorii vaccinului, a spus Stephen Hahn. "Dacă o fac înainte de sfârşitul fazei a treia, este posibil să considerăm acest lucru adecvat. Putem considera că este necorespunzător, vom face o evaluare", a adăugat el.
Stephen Hahn a dezminţit că ar fi supus unor presiuni din partea preşedintelui Donald Trump pentru a autoriza un vaccin înainte de alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie. "Va fi o decizie bazată pe ştiinţă, medicină, pe date. Nu va fi o decizie politică", a declarat el.
Trei producători occidentali de vaccinuri sunt destul de avansaţi şi în faza a treia a testelor clinice, teste care vor include în final zeci de mii de participanţi: AstraZeneca (partener al Universităţii Oxford din Marea Britanie), Moderna (partener al Institutelor Naţionale de Sănătate din SUA) şi alianţa Pfizer/BioNTech.
Prin însăşi natura acestor teste, este dificil de prezis când vor apărea primele rezultate. Jumătate dintre participanţi vor primi vaccinul experimental, iar restul un placebo. Potrivit procesului normal, responsabilii testelor clinice trebuie să aştepte, probabil luni întregi, pentru a vedea dacă apare între cele două grupuri o diferenţă statistic semnificativă în numărul de persoane contaminate de virus.
Citește și COVID-19. Două mistere, deslușite de cercetători
Spre deosebire, China şi Rusia au anunţat că autorizează două vaccinuri înainte de încheierea testelor. Potrivit lui Stephen Hahn, o autorizaţie de urgenţă ar putea fi acordată pentru o categorie specială de persoane. "O autorizaţie de urgenţă nu este acelaşi lucru cu o autorizaţie completă", a spus el.
Dar şeful FDA este tot mai criticat de comunitatea medicală şi ştiinţifică fiind suspectat că încearcă să îi dea satisfacţie preşedintelui american, din cauza a două incidente. La sfârşitul lui martie, FDA a autorizat în regim de urgenţă hidroxiclorochina pentru a trata bolnavii de COVID-19, după ce Donald Trump lăudase medicamentul. Autorizaţia a fost însă retrasă în iunie din cauza unor efecte secundare importante.
Apoi, Stephen Hahn a recunoscut că s-a înşelat în cursul unei recente conferinţe de presă cu şeful statului anunţând autorizarea de urgenţă a plasmei convalescente pentru bolnavii de COVID-19. El a supraapreciat mult beneficiile acesteia, afirmând că tratamentul ar putea salva 35 de persoane din 100, în timp ce datele cele mai probabile sunt de 5 cazuri din 100. "Accelerarea oricărui proces de autorizare a unui vaccin contra SARS-CoV-2 este scandalos, oricât ar fi de servil Stephen Hahn în faţa lui Trump", a criticat pe Twitter Eric Topol, directorul Scripps Research Translational Institute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...