Coronavirus: UE așteaptă 360 milioane doze de vaccin în trimestrul doi
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Vaccinul Convidecia, produs de CanSinoBIO, se administrează într-o singură doză şi este deja autorizat în China, Pakistan şi Mexic.
Vaccinul Convidecia, produs de CanSinoBIO, se administrează într-o singură doză şi este deja autorizat în China, Pakistan şi Mexic.
Uniunea Europeană aşteaptă în trimestrul doi al acestui an în total circa 360 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la cele patru laboratoare ale căror vaccinuri au fost autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avertizat că în unele state membre ''se formează creasta unui al treilea val'' al pandemiei, relatează agenţia EFE.

Cele circa 360 de milioane de doze sunt împărţite astfel: 200 de milioane Pfizer-BioNTech, 70 de milioane AstraZeneca, 55 de milioane Johnson & Johnson şi 35 de milioane Moderna. Ursula von der Leyen a mai menţionat că această estimare este una ''conservatoare'', adică precaută, subliniind că obiectivul trebuie să fie ''avansarea mai rapidă şi distribuirea (vaccinurilor) mai repede şi mai bine''.

Ea a insistat asupra accelerării campaniei de vaccinare, dată fiind înrăutăţirea situaţiei epidemiologice în Europa, agravată de răspândirea noilor variante mai contagioase ale coronavirusului. ''Vedem că în unele state membre se formează creasta unui al treilea val'', a remarcat preşedinta Comisiei Europene.

De la începutul procesului de vaccinare, state ale UE s-au plâns de întârzieri şi calendare incerte în livrarea vaccinurilor contractate în numele lor de Comisia Europeană. Pentru primul trimestru blocul comunitar a primit circa 66 de milioane de doze de vaccin Pfizer, 30 de milioane AstraZeneca şi 10 milioane Moderna.

Citește și Vaccinare. Ce se întâmplă cu persoanele care au avut COVID-19

Săptămâna aceasta, Austria şi cinci state est-europene (Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Letonia şi Slovenia) au reclamat o repartizare inechitabilă între statele UE a vaccinurilor contractate de Comisia Europeană şi au cerut instituirea unui mecanism de corecţie. În principiu, cele 27 de ţări membre ale UE au convenit ca aceste vaccinuri să le fie repartizate proporţional în funcţie de populaţia fiecăreia. Însă unele ţări au comandat mai puţine vaccinuri faţă de ce le revenea prin acest algoritm, astfel că altele, în urma unor negocieri separate, au reuşit să obţină doze suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel