Coșmarul giganţilor din industria alimentară prinde contur în SUA. Oamenii, sătui de prețurile ridicate și de produsele ultra-procesate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Supermarket. Foto: Pexels.com
Supermarket. Foto: Pexels.com
Consumatorii americani, sătui de prețurile ridicate și de alimentele ultra-procesate, își îndreaptă tot mai mult atenția către branduri mai mici, punând în pericol creșterea produselor gigantice ale unor conglomerate precum Unilever, transmite Reuters într-o analiză pe care o puteţi citi mai jos.  

Un exemplu elocvent este maioneza Hellmann’s, unul dintre cele mai mari branduri ale Unilever la nivel global, care pierde cotă de piață în favoarea unor rivali mai puțin cunoscuți, precum Duke’s Mayo și Mike’s Amazing Mayo. Ambele branduri sunt adesea mai ieftine decât Hellmann’s și câștigă rapid popularitate în diferite regiuni ale SUA, relatează Reuters.

 

Duke’s Mayo: un concurent serios pentru Hellmann’s

De exemplu, un borcan de 30 de uncii de maioneză Duke’s costă sub 5 dolari, comparativ cu 6,49 dolari pentru aceeași cantitate de Hellmann’s. Acest avantaj de preț, combinat cu o strategie eficientă de marketing, a transformat Duke’s într-unul dintre brandurile de maioneză cu cea mai rapidă creștere din SUA, cu vânzări de peste 100 de milioane de dolari.

Cota de piață a Duke’s a crescut de la 6% în 2021 la 9% în prezent, conform lui Joe Tuza, directorul de creștere al companiei-mamă, Sauer Brands, achiziționată recent pentru 1,5 miliarde de dolari.

 

Unilever, sub presiune

Succesul acestor produse alternative scoate în evidență dificultățile gigantului Unilever, care în februarie a surprins investitorii și angajații schimbându-și CEO-ul pentru a doua oară în doi ani. Hein Schumacher a fost înlocuit de Fernando Fernandez, după ce nu a reușit să redreseze rapid afacerile companiei de 60,8 miliarde de euro.

Deși Unilever a investit masiv în marketing și a lansat noi arome pentru Hellmann’s, marca și-a slăbit poziția pe piața americană, conform datelor Euromonitor.

 

Consumatorii aleg alternative mai accesibile

Creșterea prețurilor a afectat vânzările de produse alimentare ambalate în SUA, ceea ce a determinat consumatorii să caute alternative mai accesibile. De exemplu, Adam Theo, un locuitor din Arlington, Virginia, a început să folosească Duke’s după ce un prieten i-a recomandat-o acum trei ani.

"Înainte de asta, nu mă gândeam prea mult la alegerea maionezei", a spus el.

 

CEO-ul Unilever, „scos pe ușă”

Înainte de plecarea lui Schumacher, Unilever a raportat rezultate financiare slabe și un început dificil al anului 2025, ceea ce a dus la o scădere drastică a acțiunilor.

Unilever a plătit 24,3 miliarde de dolari în 2000 pentru a achiziționa Bestfoods, compania care deținea Hellmann’s, extinzându-și astfel prezența în industria alimentară. Însă, deși branduri precum Hellmann’s și Knorr au avut performanțe mai bune decât altele din portofoliu, vânzările volumetrice au stagnat.

Problemele din industria bunurilor de consum nu sunt exclusive Unilever. Gigantul Nestlé a trecut printr-o situație similară, înlocuindu-și CEO-ul în august anul trecut.

 

Creșterea „insurgenților” din industria alimentară

O altă provocare majoră pentru giganții alimentari vine din partea brandurilor mici și inovatoare. Bain & Co a constatat că aceste companii, numite „insurgente”, au reprezentat 39% din creșterea sectorului alimentar și de îngrijire personală în 2024, față de 17% în 2023.

Firmele mari au rămas în urmă la capitolul inovație, deschizând ușa unor noi jucători precum Goodles (o alternativă la macaroanele cu brânză Kraft Heinz) și Berri Organics (băuturi electrolitice naturale).

Pentru a menține vânzările, Unilever a difuzat pentru al cincilea an consecutiv o reclamă în timpul Super Bowl-ului, însă cota de piață a Hellmann’s în SUA a scăzut de la 50,6% în 2022 la 46,7% anul trecut.

Unilever a făcut achiziții strategice în trecut, precum Sir Kensington’s în 2017, dar a fost absentă din cursa pentru Duke’s. Ritmul lent de luare a deciziilor în privința fuziunilor și achizițiilor ar putea pune în pericol capacitatea sa de a concura cu noile branduri în ascensiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu

pixel