Coșmarul nuclear de la Cernobîl riscă să se repete la Zaporojia
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Centrala nucleara de la Zaporojie
Centrala nucleara de la Zaporojie
Rusia a declarat diplomaților că este pregătită să primească monitori internaționali la centrala nucleară ucraineană Zaporojia, a cărei siguranță este pusă sub semnul întrebării după ce a fost atacată săptămâna trecută.

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au declarat că există un "risc foarte real de dezastru nuclear" la cea mai mare centrală atomică din Europa, pe fondul luptelor din zonă. Situl din Zaporojia, cu șase reactoare în valoare de zeci de miliarde de dolari, este ocupat de forțele rusești din martie.

Trimisul Kremlinului la AIEA a invitat o misiune internațională la Zaporojia pentru a desfășura "activități în cadrul punerii în aplicare a garanțiilor, precum și pentru a monitoriza starea de siguranță și securitate nucleară", potrivit unei note difuzate printre diplomații de la Viena. 

Demersul Rusiei este doar unul dintre o serie de pași necesari pentru ca AIEA să trimită inspectori. Vorbind la Națiunile Unite săptămâna trecută, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că are nevoie de permisiunea guvernului ucrainean, precum și de garanții de securitate și de o trecere sigură prin zona de război.
"A merge acolo este un lucru foarte complex, deoarece necesită cooperarea și înțelegerea mai multor actori", a declarat Grossi. "Este o instalație ucraineană, așa că este nevoie de acordul Ucrainei. În același timp, uzina este ocupată de Rusia și trebuie să vorbesc cu toată lumea."

Compania ucraineană de utilități nucleare, Energoatom, a părut să susțină luni sugestia unei misiuni internaționale în Zaporojia. 

"Facem apel la partenerii noștri să facă o zonă demilitarizată la stație", a declarat președintele Energoatom, Petro Kotin, într-un interviu difuzat. "Ar trebui să existe o misiune de pacificatori și experți de la AIEA și de la alte organizații".

Ucraina crede că există aproximativ 500 de soldați ruși în interiorul și în jurul sitului Zaporojia, care continuă să fie operat de tehnicieni ucraineni. Bombardamentele au avariat cablurile de la o centrală electrică pe cărbune din apropiere, care furnizează electricitate pentru răcire și circulație la situl nuclear, potrivit autorităților de reglementare. 

Fără fluxuri constante de electricitate pentru a modera fisiunea atomică, reactoarele nucleare riscă să se topească. Dezastrul de la Cernobîl din Ucraina, din 1986, a răspândit radiații pe o mare parte a Europei. Prejudiciul provocat de topirea centralei japoneze Fukushima din 2011 continuă, centralele fiind încă răcite, iar guvernul de la Tokyo făcând planuri pentru a pompa materialul iradiat în mare.

Citește și: Nou avertisment privind creşterea pericolului la centrala ucraineană Zaporojie

AIEA avertizează încă o dată în legătură cu creşterea pericolului la centrala ucraineană Zaporojie.

Directorul Organismului Internaţional pentru Energie Atomică (AIEA), argentinianul Rafael Grossi, a avertizat luni în legătură cu faptul că situaţia de la centrala ucraineană Zaporojie, aflată sub control rusesc, este tot mai periculoasă şi a insistat că este necesar să se permită accesul experţilor agenţiei pentru a se evita o tragedie, relatează agenţia EFE.

"Avem nevoie de sprijinul tuturor pentru ca acest lucru să se întâmple. Suntem pregătiţi", a spus Grossi într-un discurs la deschiderea lucrărilor conferinţei de revizuire a Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP), care se desfăşoară la sediul ONU până pe 26 august.

Şeful AIEA a reamintit că s-a pregătit de două luni pentru a conduce o echipă de experţi pentru a merge în Ucraina în vederea analizării situaţiei de la Zaporojie, dar până acum nu li s-a permis să meargă mai departe.

"Atâta timp cât acest război continuă, inacţiunea este de neconceput", a afirmat Grossi, care a subliniat că trebuie evitat ca acest conflict să provoace "o tragedie nucleară" în Ucraina, deoarece situaţia la această centrală "devine tot mai periculoasă pe zi ce trece".

Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, în funcţie de puterea produsă, se află sub controlul forţelor ruse din martie, ceea ce a pus probleme pentru AIEA din cauza deconectărilor frecvente în furnizarea de date privind situaţia centralei. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel