Costul total al programului F-35 a ajuns la 2000 miliarde $
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Avion de luptă / FOTO: Lockheed Martin
Avion de luptă / FOTO: Lockheed Martin
În urmă cu aproximativ zece ani, costul total al programului „Joint Strike Fighter” (JSF – F-35 Lightning II era estimat 1.000 de miliarde de dolari pe întregul său ciclu de viață. 

A fost și motivul pentru care detractorii l-au numit „programul de un trilion”. La evaluare au fost luate în calcul sumele investite în cercetare și dezvoltare, achiziționarea a 2471 de avioane (1763 de F-35A pentru US Air Force, 368 de F-35B/C pentru US Marine Corps și 340 de F-35C pentru US Navy), precum și cheltuielile legate de întreținerea aparatelor. 

În pofida succesului de care acest avion de luptă se bucură la export, programul continuă să se confrunte cu probleme legate în primul rând de faptul că așa-numitul upgrade software TR3 nu a fost încă stabilizat. De aici decizia Pentagonului de a suspenda recepționarea celorlalte F-35 comandate la Lockheed-Martin până la remedierea deficiențelor. Acest lucru are însă consecințe asupra dezvoltării versiunii Block 4 de avion de vânătoare-bombardier, ce presupune adăugarea a 66 de noi caracteristici pentru care va fi necesară integrarea unui motor mai puternic decât cel actual furnizat de Pratt & Whitney.

O altă problemă este disponibilitatea scăzută a F-35-urilor deja în serviciu în comparație cu obiectivele inițiale. „Pregătirea operațională a flotei de F-35 este sub așteptări și cerințe, cu o rată globală de disponibilitate de doar 51%, în timp ce obiectivul stabilit este de 65%”, a menționat Pentagonul.

Între timp, costul total al programului a fost revizuit din nou în sus de Government Accountability Office (GAO) care, în ultimul său raport menționează suma astronomică de 2000 de miliarde de dolari.

„Costurile de întreținere au crescut cu 44%, de la 1,1 trilioane de dolari în 2018 la 1,58 trilioane de dolari în 2023”, spune GAO. Cu toate acestea, timpul de zbor al aparatelor va fi redus. În același timp, GAO a constat că disponibilitatea „generală” a F-35 „a scăzut considerabil în ultimii cinci ani”, niciuna dintre cele trei variante ale avionului nereușind să atingă setul de obiective.

Citește și Modernizarea avioanelor F-35, accelerată de Pentagon

Citește și NASA a dezvăluit X-59, avionul supersonic silențios VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...


pixel