Costuri uriașe ale Moscovei pentru cucerirea bastionului din Luhansk
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Prețul plătit de ruși este enorm, atât din punctul de vedere al finanțelor dar mai ales al viețile pierdute
Prețul plătit de ruși este enorm, atât din punctul de vedere al finanțelor dar mai ales al viețile pierdute
După mai mult de patru luni de lupte feroce, Rusia a revendicat o victorie cheie: controlul deplin asupra uneia dintre cele două provincii din centrul industrial estic al Ucrainei.

Dar cucerirea de către Moscova a ultimului bastion rămas al rezistenței ucrainene în provincia Luhansk a avut un preț ridicat. Întrebarea critică acum este dacă Rusia poate aduna suficiente forțe pentru o nouă ofensivă pentru a finaliza cucerirea Donbasului și pentru a obține câștiguri în alte părți ale Ucrainei.

"Da, rușii au cucerit regiunea Luhansk, dar cu ce preț?", s-a întrebat Oleh Zhdanov, un analist militar din Ucraina, menționând că unele unități rusești implicate în bătălie au pierdut până la jumătate din soldații lor.

Chiar și președintele Vladimir Putin a recunoscut luni că trupele rusești implicate în acțiunea din Luhansk trebuie "să se odihnească și să-și consolideze capacitatea de luptă".

Acest lucru ridică îndoieli cu privire la faptul că forțele Moscovei și aliații lor separatiști sunt pregătite să se împingă rapid mai adânc în Donețk, cealaltă provincie care formează Donbasul. Observatorii au estimat în ultimele săptămâni că Rusia controla aproximativ jumătate din Donețk, iar liniile de luptă s-au schimbat puțin de atunci.

Ce direcție ar putea lua războiul

Ceea ce se va întâmpla în Donbas ar putea determina cursul războiului. Dacă Rusia reușește acolo, și-ar putea elibera forțele pentru a acapara și mai mult teren și pentru a dicta termenii oricărui acord de pace. Dacă Ucraina, pe de altă parte, reușește să-i imobilizeze pe ruși pentru o perioadă îndelungată, ar putea acumula resursele necesare pentru o contraofensivă.

Epuizarea rușilor a făcut mult timp parte din planul ucrainenilor, care au început conflictul în inferioritate de arme - dar au sperat că armele occidentale ar putea înclina în cele din urmă balanța în favoarea lor.

Aceștia folosesc deja în mod eficient obuziere grele și sisteme avansate de rachete trimise de SUA și de alți aliați occidentali, iar altele sunt pe drum. Dar forțele ucrainene au declarat că rămân puternic depășite.

Ministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a declarat recent că forțele ruse trag de 10 ori mai multă muniție decât armata ucraineană.

Schimbări de strategie

După o tentativă eșuată de avansare fulgerătoare asupra capitalei Kiev în primele săptămâni ale războiului, forțele rusești s-au retras din multe părți din nordul și centrul Ucrainei și și-au îndreptat atenția către Donbas, o regiune cu exploatări miniere și fabrici unde separatiștii susținuți de Moscova se luptă cu forțele ucrainene din 2014.

Citește și: Xi Jinping i-a întors spatele lui Putin. Răspunsul ferm al liderului chinez

De atunci, Rusia a adoptat o abordare lentă și constantă care i-a permis să cucerească mai multe bastioane ucrainene rămase în Luhansk în cursul ultimelor săptămâni.

Analistul Zhdanov opinează că rușii se vor baza probabil pe avantajul lor în materie de putere de foc pentru a "aplica aceeași tactică de pământ pârjolit și a distruge în întregime orașele" din Donețk. În aceeași zi în care Rusia a afirmat că a cucerit ultimul oraș important din Luhansk, au fost raportate noi atacuri de artilerie în orașele din Donețk.

Dar abordarea Rusiei nu este lipsită de dezavantaje. Moscova nu a oferit un bilanț al victimelor de când a declarat că aproximativ 1.300 de soldați au fost uciși în prima lună de lupte, dar oficialii occidentali spun că aceasta a fost doar o fracțiune din pierderile reale. De atunci, observatorii occidentali au remarcat că numărul trupelor rusești implicate în lupte în Ucraina a scăzut, reflectând atât uzura puternică, cât și eșecul Kremlinului de a umple rândurile.

Efectivele limitate i-au forțat pe comandanții ruși să evite încercările ambițioase de a încercui zone mari din Donbas, optând pentru manevre mai mici și bazându-se pe baraje de artilerie grea pentru a-i forța încet pe ucraineni să se retragă.

De asemenea, armata s-a bazat foarte mult pe separatiști, care au efectuat mai multe runde de mobilizare, iar oficialii și analiștii occidentali au afirmat că Moscova a angajat din ce în ce mai mult contractori militari privați. De asemenea, a încercat să-i încurajeze pe bărbații ruși care și-au făcut turul de serviciu să se înroleze din nou, deși nu este clar cât de mult succes a avut acest lucru.

În timp ce Putin s-a abținut până acum de la declararea unei mobilizări ample care ar putea alimenta nemulțumirea socială, legislația propusă recent a sugerat că Moscova caută alte modalități de a reîntregi rândurile militarilor. Proiectul de lege ar fi permis tinerilor recruți, care sunt înrolați în armată timp de un an și cărora li se interzice să lupte, să își schimbe imediat statutul și să semneze contracte pentru a deveni soldați profesioniști cu drepturi depline. Proiectul de recrutare a fost pus în așteptare pe fondul unor critici puternice.

Armata rușilor a obosit însă mai are resurse

Unii oficiali și analiști occidentali au susținut că uzura este atât de mare încât ar putea forța Moscova să își suspende ofensiva la un moment dat în vară, dar Pentagonul a avertizat că, deși Rusia a trimis trupe și provizii în ritm rapid, încă dispune de resurse abundente.

Directorul național al serviciilor secrete americane, Avril Haines, a declarat că Putin părea să accepte ritmul lent al avansării în Donbas și că acum speră să câștige prin zdrobirea celor mai experimentate forțe ucrainene în luptă.

"Credem că Rusia crede că, dacă va reuși să zdrobească într-adevăr una dintre cele mai capabile și bine echipate forțe din estul Ucrainei... acest lucru va duce la o scădere, practic, a rezistenței ucrainene și că acest lucru le-ar putea oferi oportunități mai mari", a spus Haines.

În cazul în care Rusia câștigă în Donbas, ar putea să se bazeze pe preluarea regiunii Kherson din sud și a unei părți din Zaporizhzhia vecină pentru a încerca în cele din urmă să taie Ucraina de pe coasta Mării Negre până la granița cu România. Dacă acest lucru ar reuși, ar da o lovitură zdrobitoare economiei ucrainene și ar crea, de asemenea, un coridor către regiunea separatistă moldovenească Transnistria, care găzduiește o bază militară rusă.

Dar acest lucru este departe de a fi asigurat. Mykola Sunhurovsky de la Centrul Razumkov, un think tank cu sediul la Kiev, a prezis că livrările tot mai mari de arme grele occidentale, inclusiv lansatoare multiple de rachete HIMARS, vor ajuta Ucraina să schimbe cursul războiului.

"Livrările de arme vor permite Ucrainei să înceapă o contraofensivă în sud și să lupte pentru Kherson și alte orașe", a declarat Sunhurovsky.

Dar Ucraina s-a confruntat și cu pierderi masive de personal: până la 200 de soldați pe zi în ultimele săptămâni de lupte feroce în est, potrivit oficialilor.

"În general, echilibrul militar local din Donbas favorizează Rusia, dar tendințele pe termen lung favorizează în continuare Ucraina", a scris Michael Kofman, expert în armata rusă și director de program la think tank-ul CNA, cu sediul în Virginia. "Cu toate acestea, această estimare este condiționată de o asistență militară occidentală susținută și nu este neapărat predictivă pentru rezultate. Este probabil ca acesta să fie un război prelungit".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel