Cotă de energie electrică gratuită pentru pensionarii din sectorul energetic
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Pensionarii trebuie să știe că au aceste drepturi
Pensionarii trebuie să știe că au aceste drepturi
Prin Hotărârea de Guvern 1041 din 2003, s-a stabilit că persoanele pensionate din unităţi care au apartinut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. să beneficieze de o cotă de energie electrica gratuită de 1.200 kWh/an, care acoperă nivelul de consum al unui apartament care nu folosește energie pentru încălzire sau pentru prepararea apei calde menajere, scrie Dumitru Chisăliță pe site-ul Asociația Energie Inteligentă.

Această facilitate se acorda doar pentru consumul casnic și doar dacă persoanele vizate de actul normativ mai sus menționat îndeplinesc cumulativ urmatoarele condiţii:

a) s-au pensionat până la data de 30 septembrie 2000 din unităţi care au aparținut fostului minister menționat mai sus, Regiei „Renel”, Companiei de Electricitate. şi s-au desprins din acestea, prin acte normative;

b) la data pensionarii au o vechime în aceste unităţi de minimum 15 ani, până la data desprinderii.

După cum se precizează în materialul postat pe site-ul Asociația Energie Inteligentă, de aceste drepturi beneficiau persoanelor pensionate din activitatea nucleara dacă s-au retras din activitate anterior datei de 1 august 1998, când a fost reorganizată Regia „Renel”.

Se menționează, de asemenea, faptul că de facilitățile prevăzute de HG 1041/2003 beneficiaza inclusiv:

- soția sau soțul titularului de drept al contractului de furnizare a energiei electrice, decedat, până la recăsătorire, dacă titularul de drept a lucrat în fostul Minister al Energiei la „Renel” sau la Compania de Electricitate cel puțin 20 de ani şi dacă facilitatile erau prevăzute în contractele colective;

Citește și Recalcularea pensiei. În ce condiții poți cere acest lucru

- pensionarii de invaliditate gradul I şi II, dacă la data pensionării îndeplinesc condiţiile de vechime;

- pensionarii disponibilizați în urma unor măsuri de concediere colectivă şi care, ulterior, s-au pensionat fără a se mai fi încadrat în munca până la data pensionarii, dacă îndeplinesc condiţiile de vechime;

- persoanele pensionate după data de 30 septembrie 2000 din societăţile desprinse prin acte normative din cadrul fostului Minister al Energiei Electrice, fostei Regii Autonome de Electricitate «Renel», Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. 

Apreciem că persoanele care se încadrează în aceste prevederi trebuie să solicite furnizorilor să le ofere aceste cantități de energie gratuit, se subliniază în articolul menționat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel