Covid-19 a distrus industria petrolului! Cât de grav este

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
În 1994, pentru meritele sale deosebite, Vanga (pe numele său real, Vangelia Gușterova) a rpimit titlul de cetățean de onoare a Republicii Kalmîkia.
În 1994, pentru meritele sale deosebite, Vanga (pe numele său real, Vangelia Gușterova) a rpimit titlul de cetățean de onoare a Republicii Kalmîkia.
Cele mai mari cinci companii petroliere globale au redus în mod colectiv valoarea activelor lor cu aproape 50 miliarde de dolari în trimestrul doi din 2020, şi au redus producţia cu un milion de barili pe zi, în urma scăderii preţului ţiţeiului şi a cererii, ca efect al pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Aceste evoluţii arată amploarea problemelor financiare cu care s-au confruntat producătorii de ţiţei în trimestrul doi. La un moment dat, cererea de combustibili era cu 30% mai scăzută pe plan global, şi încă se află sub nivelul de dinaintea pandemiei.

Unii directori au anunţat masive deprecieri de active deoarece se aşteaptă şi în următoarele trimestre la o cerere redusă, în urma reducerii călătoriilor şi a scăderii utilizării combustibilului, în contextul pandemiei. Din cele cinci companii, numai Exxon Mobil - cel mai mare producător - nu a realizat deprecieri de active semnificative până acum.

Cererea redusă de ţiţei îi obligă pe producători să-şi revizuiască planurile de afaceri, consideră Lee Maginniss, director în cadrul companiei de consultanţă Alarez & Marsal. Producţia Exxon era de 3,64 milioane de barili pe zi (bpd), dar între primul şi al doilea trimestru producţia a scăzut semnificativ.

Citește și Morgan Stanley: DEZASTRUL economic continuă! Previziuni triste

Cele mai mari cinci companii petroliere - Exxon, Chevron, Royal Dutch Shell, BP şi Total SA - şi-au redus de asemenea cheltuielile de capital cu 25 de miliarde de dolari între primul şi al doilea trimestru din 2020.

Măsurile de izolare introduse pentru a ţine sub control răspândirea virusului au afectat în mod deosebit piaţa petrolieră, unde la finalul trimestrul doi din 2020 preţurile înregistrau un declin de 38% faţă de perioada similară din 2019. Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, au decis din mai reducerea record a producţiei, cu 9,7 milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini preţul ţiţeiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel