COVID-19. AstraZeneca promite un medicament salvator
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
AstraZeneca cere aprobarea de urgență a unui nou medicament
AstraZeneca cere aprobarea de urgență a unui nou medicament
Medicamentul experimental pentru tratarea COVID-19 de la AstraZeneca (AZN.L) a contribuit la reducerea riscului de îmbolnăvire severă sau de deces într-un studiu în fază avansată, a declarat luni producătorul britanic de medicamente.

Medicamentul, un cocktail de doi anticorpi numit AZD7442, a redus cu 50% riscul de COVID-19 sever sau de deces la pacienții nespitalizați care au avut simptome timp de șapte zile sau mai puțin, îndeplinind astfel principalul obiectiv al studiului.

Terapia AstraZeneca, administrată prin injectare, este prima de acest tip care se arată promițătoare atât ca medicament preventiv, cât și ca tratament pentru tratarea COVID-19, în urma mai multor studii. Acesta este conceput pentru a proteja persoanele care nu au un răspuns imunitar suficient de puternic la vaccinuri.

"Aceste rezultate pozitive arată că o doză intramusculară convenabilă de AZD7442 ar putea juca un rol important pentru a ajuta la combaterea acestei pandemii devastatoare", a declarat Hugh Montgomery, cercetătorul principal al studiului, într-un comunicat.

Terapii similare realizate cu o clasă de medicamente numite anticorpi monoclonali sunt dezvoltate de Regeneron (REGN.O), Eli Lilly (LLY.N) și GlaxoSmithKline (GSK.L) împreună cu partenerul Vir (VIR.O). Aceste terapii sunt aprobate pentru utilizare în regim de urgență în Statele Unite pentru tratarea formelor ușoare până la moderate de COVID-19, scrie Reuters.

Citește și: COVID-19. Un vast studiu confirmă eficacitatea vaccinurilor

AstraZeneca, al cărei vaccin COVID-19 a fost utilizat pe scară largă la nivel mondial, a solicitat săptămâna trecută autorităților de reglementare din SUA să acorde autorizația de utilizare de urgență pentru AZD7442 ca terapie preventivă.

Studiul AstraZenenca s-a desfășurat în 13 țări și a implicat peste 900 de participanți adulți, jumătate dintre ei primind AZD7442, iar restul un placebo. Rezultatele complete ale studiului vor fi trimise spre publicare într-o revistă de specialitate, a precizat AstraZeneca.

AZD7442 conține anticorpi produși în laborator, concepuți să persiste în organism timp de luni de zile pentru a combate virusul în cazul unei infecții. 

"O intervenție timpurie cu anticorpul nostru poate oferi o reducere semnificativă a evoluției spre boala severă, cu o protecție continuă timp de peste șase luni", a declarat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv la AstraZeneca.

În timp ce rezultatele de luni se referă la utilizarea AZD7442 la pacienții ne-spitalizați, un studiu separat studiază, de asemenea, utilizarea acestuia ca tratament pentru pacienții COVID-19 spitalizați.

Alte tratamente cu cocktail de anticorpi pentru COVID-19 au înregistrat grade diferite de succes.

Terapia Regeneron a arătat o protecție de 72% împotriva infecției simptomatice în prima săptămână și de 93% după aceea. Cel al GSK-Vir a arătat o reducere de 79% a riscului de spitalizare sau de deces din orice cauză, în timp ce terapia Lilly a arătat o reducere de 70% a încărcăturii virale în ziua a șaptea, comparativ cu un placebo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel