COVID-19 ne atacă neuronii. Cum și care sunt consecințele

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
SARS-CoV-2 afectează nuronii
SARS-CoV-2 afectează nuronii
În timp ce se știe că noul coronavirus provoacă probleme respiratorii la persoanele infectate, au fost identificate și multe simptome neurologice: dureri de cap, pierderea mirosului și, în cele mai severe cazuri, pierderea conștienței și accident vascular cerebral. Cu toate acestea, infecția neuronilor cu virusul, modul în care acesta îi infectează și consecințele asupra creierului nu au fost încă demonstrate.

SARS-CoV-2 infectează neuronii

Sistemul nervos central nu este principalul organ vizat de virus, studiul neuropatologiilor la o persoană cu COVID-19 este o dublă provocare. Pe de o parte, cercetătorii nu dispun de tehnologia de recoltare directă a țesuturilor din sistemul nervos și, pe de altă parte, trebuie să poată răspunde la întrebarea: este infecția neuronilor datorată neuroinvaziei directe sau prezenței pe scară largă a particulelor virale în sânge?

Acesta este motivul pentru care cercetătorii s-au bazat pe o tehnică utilizată anterior în timpul epidemiei virusului Zika. Folosind culturi de celule cerebrale, au testat capacitatea infecțioasă a SARS-CoV-2 în țesuturile sistemului nervos. Prin efectuarea secvențierii ARN unicelulare, oamenii de știință au descoperit că virusul pătrunde în neuroni, își folosește componentele pentru a se multiplica și provoacă modificări metabolice în celulele infectate dar acestea nu sunt distruse.

Receptorul ACE2 facilitează intrarea virusului în celulele noastre neuronale

În timp ce aceste rezultate atestă infecția neuronilor cu SARS-CoV-2, rămâne de văzut cum virusul se infiltrează în aceste celule neuronale. Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au apelat la un model de șoarece de infecție cu coronavirus.

Când o persoană intră în contact cu virusul, acesta intră în celulele pulmonare prin receptorul celular ACE2, care este sensibil la proteina SARS-CoV-2 spike (sau proteina spike). Cercetătorii au demonstrat cu succes că același receptor ACE2 joacă un rol important în infectarea celulelor neuronale.

Citește și: Grupa sanguină cu cel mai mare risc la COVID-19

Pentru a testa aceste rezultate, au folosit anticorpi monoclonali care blochează proteina ACE2 pe organoizi obținuți in vitro, înainte de infecția cu virusul. Ca urmare, infecția cu SARS-CoV-2 este inhibată atunci când organoidul primește mai întâi tratament cu anticorpi, demonstrând că receptorul ACE2 este necesar în infecția celulelor neuronale.

O posibilă legătură între infecția neuronală și simptomele neurologice

După ce a fost demonstrată infecția directă a sistemului nervos de către coronavirus (precum și rolul proteinelor ACE2 în acest proces), s-a pus întrebarea care sunt consecințele asupra creierului pacienților?

Cercetătorii consideră că simptomele neurologice observate la pacienții cu COVID-19 sunt rezultatul afectării directe a sistemului nervos central. Pe un model de șoarece, au observat o remodelare semnificativă a rețelei vasculare cerebrale în regiunile infectate ale creierului. Ar exista o legătură între penetrarea SARS-CoV-2 în neuroni (observată în culturi de celule cerebrale și țesuturi cerebrale post-mortem) și apariția tulburărilor în creierul pacienților, cum ar fi hipoxia (lipsa de oxigenare) și accident vascular cerebral ischemic (moartea țesutului cerebral).

Sunt necesare acum studii suplimentare pentru a confirma această legătură între modificările metabolice ale celulelor infectate și simptomele neurologice raportate la unii pacienți cu COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel