COVID-19. BĂTAIE pe viitoarele vaccinuri. Cumpără, cine-și permite
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Deocamdată, doar 13% din populația lumii ar putea beneficia de vaccin
Deocamdată, doar 13% din populația lumii ar putea beneficia de vaccin
Un grup de țări bogate reprezentând 13% din populația mondială a achiziționat deja jumătate din volumul viitoarelor doze de vaccinuri împotriva covid-19, arată un raport publicat de organizația non-guvernamentală Oxfam.

Logica este de a asigura, în mod preventiv, furnizarea tratamentelor de către fabricanți diferiți, în speranța că măcar jumătate din vaccinurile lor se dovedesc eficiente. Raportul atrage însă atenția că restul populației, pentru care nu s-a asigurat nimic, va întâmpina greutăți majore în procurarea de tratamente împotriva noului coronavirus, în condițiile în care un dispozitiv internațional numit Covax și susținut de Organizația Mondială a Sănătății este boicotat de Washington și duce lipsă de finanțare. 

Statele Unite au început să-și rezerve milioane de doze de vaccin încă din luna mai, exemplul lor fiind urmat de Marea Britanie, Uniunea Europeană, Japonia și alte câteva state care au permis să semneze multiple contracte ce garantează în avans producerea și livrarea de doze dacă testele clinice, în curs de derulare, vor fi concludente. 

Grupul AstraZeneca, partenerul Universității Oxford a încheiat cele mai multe din aceste contracte, dar Sanofi, Pfizer, Johnson&Johnson, laboratorul american Moderna, societatea chineză Sinovac și Institutul rus Gamaleia au pre-vândut sute de milioane de doze în întreaga lume, uneori sub formă de parteneriate cu fabricanți locali. 

Citește și PANDEMIA de covid-19. NU se va termina! VERDICT științific

Potrivit Oxfam, contracte au fost semnat cu cinci dintre acești fabricanți în faza a treia a testelor clinice pentru 5,3 miliarde de doze, dintre care 51% pentru țările dezvoltate, printre care se numără inclusiv Australia, Hong Kong, Elveția și Israel. 

Restul a fost promis țărilor în curs de dezvoltare, printre care India (unde se află uriașul fabricant Serum Institute of India), Bangladesh, China, Brazilia, Indonezia și Mexic. Statele Unite (330 milioane locuitori) au rezervat în total 800 de milioane de doze de eventuale vaccinuri, Uniunea Europeană (450 milioane locuitori) a cumpărat cel puțin 1,5 miliarde de doze, potrivit unui calcul realizat de AFP. 

”Accesul vital la vaccinuri nu ar trebui să depindă de țara unde trăiești, nici de banii de care dispun”, a regretat Robert Silverman, de la Oxfam.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel