În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
Logica este de a asigura, în mod preventiv, furnizarea tratamentelor de către fabricanți diferiți, în speranța că măcar jumătate din vaccinurile lor se dovedesc eficiente. Raportul atrage însă atenția că restul populației, pentru care nu s-a asigurat nimic, va întâmpina greutăți majore în procurarea de tratamente împotriva noului coronavirus, în condițiile în care un dispozitiv internațional numit Covax și susținut de Organizația Mondială a Sănătății este boicotat de Washington și duce lipsă de finanțare.
Statele Unite au început să-și rezerve milioane de doze de vaccin încă din luna mai, exemplul lor fiind urmat de Marea Britanie, Uniunea Europeană, Japonia și alte câteva state care au permis să semneze multiple contracte ce garantează în avans producerea și livrarea de doze dacă testele clinice, în curs de derulare, vor fi concludente.
Grupul AstraZeneca, partenerul Universității Oxford a încheiat cele mai multe din aceste contracte, dar Sanofi, Pfizer, Johnson&Johnson, laboratorul american Moderna, societatea chineză Sinovac și Institutul rus Gamaleia au pre-vândut sute de milioane de doze în întreaga lume, uneori sub formă de parteneriate cu fabricanți locali.
Citește și PANDEMIA de covid-19. NU se va termina! VERDICT științific
Potrivit Oxfam, contracte au fost semnat cu cinci dintre acești fabricanți în faza a treia a testelor clinice pentru 5,3 miliarde de doze, dintre care 51% pentru țările dezvoltate, printre care se numără inclusiv Australia, Hong Kong, Elveția și Israel.
Restul a fost promis țărilor în curs de dezvoltare, printre care India (unde se află uriașul fabricant Serum Institute of India), Bangladesh, China, Brazilia, Indonezia și Mexic. Statele Unite (330 milioane locuitori) au rezervat în total 800 de milioane de doze de eventuale vaccinuri, Uniunea Europeană (450 milioane locuitori) a cumpărat cel puțin 1,5 miliarde de doze, potrivit unui calcul realizat de AFP.
”Accesul vital la vaccinuri nu ar trebui să depindă de țara unde trăiești, nici de banii de care dispun”, a regretat Robert Silverman, de la Oxfam.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...