COVID-19. Beneficiile Remdesivirului, puse la îndoială? Declarații confuze sau războiul intereselor
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Antiviralul Remdesivir este utilizat la ora actuală de toată lumea
Antiviralul Remdesivir este utilizat la ora actuală de toată lumea
Oamenii de știință au sărit în apărarea unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății care arată că tratamentul antiviral remdesivir nu salvează viața pacienților cu Covid-19 după ce compania farmaceutică Gilead Sciences Inc. a criticat concluziile.

Remdesivirul, dezvoltat inițial pentru a trata Ebola, a fost utilizat la bolnavii cu Covid-19 după ce un studiu guvernamental american a arătat că a redus timpul de recuperare al pacienților cu patru zile. Studiul OMS a pus sub semnul întrebării aceste rezultate, a spus Richard Peto, un statistician de la Universitatea din Oxford care a analizat rezultatele studiului și citat de Bloomberg.

„Nu a existat nicio dovadă că ar avea vreun efect semnificativ asupra perioadei de convalescență”, a spus el într-un briefing vineri. „Deci, această afirmație că există un efect clar asupra timpului până la recuperare, cred că trebuie într-adevăr să fie reexaminată”.

Compania Gilead a indicat alte studii, inclusiv unul de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, care arată eficacitatea medicamentului.

Proces global

Organizația Solidaritatea a examinat efectul remdesivirului, împreună cu alte medicamente. Conform unui acord încheiat cu producătorii, Gilead avea dreptul să vadă rezultatele cu 10 zile înainte de prezentarea studiului, a declarat Soumya Swaminathan, cercetător al OMS. 

COVID-19. OMS, anunț CRUCIAL despre REMDESIVIR

Rezultatele studiului efectuat de organizația Solidaritatea sunt „preliminare”, iar Agenția Europeană pentru Medicamente, autoritatea de reglementare a medicamentelor din bloc, le va examina pentru a vedea dacă sunt necesare modificări în modul în care sunt utilizate medicamentele, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat. Autorizația UE pentru medicamente s-a bazat pe datele din studiul .

În timp ce datele privind studiul Solidaritatea sunt „robuste”, este posibil să nu abordeze situațiile în care anumiți pacienți sunt ajutați de medicament, a spus Richard Russell, medic și cercetător clinic principal în cadrul Departamentului de medicină Nuffield de la Oxford, care efectuează studii pe pacienții Covid-19. 

”Studiul nu a fost conceput pentru a răspunde dacă poate exista un beneficiu pentru pacienții tratați la începutul bolii, după apariția primelor simptome, spre deosebire de cei cărora le este administrat medicamentul la începutul spitalizării. Tratamentul administrat devreme poate evita inflamația care precede nevoia de ventilație”, a conchis Richard Russell.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel