COVID-19. Beneficiile Remdesivirului, puse la îndoială? Declarații confuze sau războiul intereselor
17 oct, 12:03, de  Matei Ion
Oamenii de știință au sărit în apărarea unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății care arată că tratamentul antiviral remdesivir nu salvează viața pacienților cu Covid-19 după ce compania farmaceutică Gilead Sciences Inc. a criticat concluziile.
Antiviralul Remdesivir este utilizat la ora actuală de toată lumea
Antiviralul Remdesivir este utilizat la ora actuală de toată lumea

Remdesivirul, dezvoltat inițial pentru a trata Ebola, a fost utilizat la bolnavii cu Covid-19 după ce un studiu guvernamental american a arătat că a redus timpul de recuperare al pacienților cu patru zile. Studiul OMS a pus sub semnul întrebării aceste rezultate, a spus Richard Peto, un statistician de la Universitatea din Oxford care a analizat rezultatele studiului și citat de Bloomberg.

„Nu a existat nicio dovadă că ar avea vreun efect semnificativ asupra perioadei de convalescență”, a spus el într-un briefing vineri. „Deci, această afirmație că există un efect clar asupra timpului până la recuperare, cred că trebuie într-adevăr să fie reexaminată”.

Compania Gilead a indicat alte studii, inclusiv unul de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, care arată eficacitatea medicamentului.

Proces global

Organizația Solidaritatea a examinat efectul remdesivirului, împreună cu alte medicamente. Conform unui acord încheiat cu producătorii, Gilead avea dreptul să vadă rezultatele cu 10 zile înainte de prezentarea studiului, a declarat Soumya Swaminathan, cercetător al OMS. 

COVID-19. OMS, anunț CRUCIAL despre REMDESIVIR

Rezultatele studiului efectuat de organizația Solidaritatea sunt „preliminare”, iar Agenția Europeană pentru Medicamente, autoritatea de reglementare a medicamentelor din bloc, le va examina pentru a vedea dacă sunt necesare modificări în modul în care sunt utilizate medicamentele, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat. Autorizația UE pentru medicamente s-a bazat pe datele din studiul .

În timp ce datele privind studiul Solidaritatea sunt „robuste”, este posibil să nu abordeze situațiile în care anumiți pacienți sunt ajutați de medicament, a spus Richard Russell, medic și cercetător clinic principal în cadrul Departamentului de medicină Nuffield de la Oxford, care efectuează studii pe pacienții Covid-19. 

”Studiul nu a fost conceput pentru a răspunde dacă poate exista un beneficiu pentru pacienții tratați la începutul bolii, după apariția primelor simptome, spre deosebire de cei cărora le este administrat medicamentul la începutul spitalizării. Tratamentul administrat devreme poate evita inflamația care precede nevoia de ventilație”, a conchis Richard Russell.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

INHGA: Cod galben de INUNDAȚII în zona Dobrogei

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...

MEC: Peste 3.000 de unităţi de învăţământ fac cursuri online

Un număr de 3.014 unităţi de învăţământ din ţară îşi...

Vladimir Putin le face americanilor o oferă de NEREFUZAT

Președintele Vladimir Putin face o ofertă interesantă...

COVID-19. Vești EXTRAORDINARE de la AstraZeneca

Vaccinul produs de AtraZeneca și Universitatea Oxford a...

Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro