COVID-19. Canadienii au descoperit ceva ce nu s-a detectat până acum

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Oamenii de știință canadieri s-au mirat de propria lor reușită
Oamenii de știință canadieri s-au mirat de propria lor reușită
Cercetătorii canadieni de la Universitatea din Alberta au descoperit că virusul SARS-CoV-2 folosește zaharuri din membrana celulară pentru a pătrunde în celulă, potrivit revistei Nature Chemical Biology, publicată pe 9 noiembrie.

"Ideea este că virusul folosește glicani sau zaharuri celulare pentru a avea acces la celule. Acest mod de pătrunde nu este fără precedent. Surprinzător este însă faptul că nu a fost detectat până acum", a declarat Matthew McAuley, profesor la Departamentul de Chimie și președinte al Centrului de cercetare în domeniul Glicoimunologiei chimice.

Aceste zaharuri, cunoscute sub numele de glicani, sunt alcătuite din acid sialic și o clasă de biomolecule care sunt esențiale pentru structura celulară, stocarea energiei și reglarea sistemului.

Omul de știință a explicat că până la 50 % din toate virusurile care ne infectează celulele - cel mai cunoscut fiind cel gripal - se leagă de zaharuri la receptorii celulari pentru a accesa și infecta celula.

Inițial, laboratorul a experimentat cu un pseudovirus relativ inofensiv, incapabil de replicare, care conține proteina spike din SARS-CoV-2. După obținerea rezultatelor, aceleași rezultate au fost reproduse pe SARS-CoV-2 autentic.

Studiile au arătat că abilitatea virusului de a infecta o celulă se reduce de două până la 10 ori când producția de zaharuri la receptorii celulari este blocată. De asemenea, s-a constatat că zaharurile analizate în cadrul studiului, glicolipidele - adică zaharuri atașate la lipide (grăsimi) - se găsesc în concentrații ridicate în celulele creierului.

Citește și COVID-19. Israelul a decis vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani

Mai multe studii au confirmat faptul că SARS-CoV-2 poate pătrunde în creier și poate afecta celulele din sistemul nervos, inclusiv neuronii.

"Presupunem că aceste interacțiuni cu zahărul ar putea avea legătură cu ceea ce este cunoscut sub numele de tropism tisular, adică de celulele care susțin infecția și replicarea virală", a spus Macauley.

Descoperirile confirmă de ce persoanele cu grupa sanguină A sunt mai susceptibile la COVID-19 și mai susceptibile la un tip mai sever de infecție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Tichet pentru energie
Schimb valutar / Foto: Pexels
Foto: Pexels
Subvenţii APIA 2022. Veşti bune pentru fermieri
Muncitori într-o fabrică de confecții / Foto: Ministerul Muncii
Ilie Bolojan
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Freepik.com
Adrian Negrescu
Instalație de gaze / Foto: Balticconnector
ANAF / Foto: Oana Pavelescu

Ce formulare se depun la ANAF la începutul lui iulie

Contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA trebuie...

Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Nicușor Dan la Bruxelles / Foto: presidency.ro
Mihaela Bîtu, Dragoș Anastasiu și Ilie Bolojan
Medic scrie o rețetă / FOTO: Freepik
Ploaie
Deepfake
Asigurări / Foto: Freepik
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Shell
Dragos Pislaru, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene
E-commerce
Oameni pe stradă / Foto: Freepik

pixel