Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
1. Cât de frecvent este Covid la copii?
În SUA, la începutul lunii septembrie, aproape 5,3 milioane de copii și adolescenți au foast testați pozitiv la SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. Aceasta reprezintă 15,5% din toate cazurile, deși persoanele sub 18 ani reprezintă 22,2% din populația SUA. Cu toate acestea, după scăderea de la începutul verii, cazurile pediatrice au crescut exponențial și cuprind o pondere mai mare din total - 28,9% sau mai mult de 243.000 de cazuri. Această creștere, care coincide cu circulația crescută a variantei delta, s-a tradus în mai multe spitalizări în rândul copiilor și adolescenților, deși cazurile grave rămân proporțional rare, scrie Bloomberg.
2. De ce se infectează mai mult copiii?
Delta este cel puțin de două ori mai infecțioasă decât tulpina inițială de coronavirus care a apărut la sfârșitul anului 2019 și provoacă mai multe cazuri de Covid-19 la indivizii sensibili din toate grupele de vârstă. Nu există dovezi că delta vizează copiii mai mult decât alte grupe de vârstă, dar ratele de vaccinare sunt mai mari la persoanele în vârstă, deoarece adolescenții au fost vaccinați mult mai târziu. Vaccinarea copiilor sub 12 ani încă nu este aprobată nicăieri. Vaccinarea adulților pare să prevină îmbolnăvirea copiilor, spun experții americani.
3. Cât de gravă este o infecție delta la copii?
COVID-19 rămâne o boală ușoară la marea majoritate a copiilor și nu există dovezi că tulpina delta ar schimba acest lucru. Forma severă la copii rămâne rară, iar spitalizarea și moartea sunt extrem de rare. Datele culese din statele care raportează cazurile la copii, spun că aceștia au reprezentat 1,6% până la 4,0% din numărul total de pacienți Covid-19 internați de la începutul pandemiei, iar 0,1% -1,9% din cazurile pediatrice au dus la spitalizare. Adesea, copiii sunt spitalizați din alte motive și în mod întâmplător sunt pozitivi pentru SARS-CoV-2. Copiii reprezintă mai puțin de 0,3% din totalul deceselor cauzate de COVID-19 din SUA, iar riscul lor de mortalitate este mai mic de 0,03%, spun experții americani. Unii copii care au avut Covid pot dezvolta ulterior o afecțiune rară, dar gravă, cunoscută sub numele de Sindrom inflamator multisistem la copii, deși cauza nu este cunoscută.
4. De ce este mai puțin probabil ca copiii să se îmbolnăvească grav?
Copiii au un răspuns imun înnăscut mai robust decât adulții mai în vârstă. De obicei, acest lucru le permite copiilor să contracareze cu succes infecția înainte ca aceasta să aibă șansa de a se răspândi la plămâni pentru a provoca pneumonie și cascada inflamatorie care poate pune viața în pericol la vârstnici. De asemenea, este posibil ca imunizările de rutină pediatrice pe care le primesc copiii mai mici să le stimuleze răspunsul imun înnăscut.
Bilanț COVID-19. Peste 4.400 de noi cazuri, dintre care 604 numai la Bucureşti
5. Sunt mai predispuși copiii să transmită delta?
Varianta delta este inerent mai transmisibilă și, prin urmare, va fi mai contagioasă între copii, între adulți și între adulți și copii și invers. Studiile și modelele de transmitere indică faptul că copiii și adolescenții mai mici joacă un rol mai mic în răspândirea SARS-CoV-2 la nivel de populație și că prioritizarea vaccinării la grupele de vârstă mai mari oferă o protecție mai mare la nivel de populație împotriva COVID.
6. Dar la școală?
Pe măsură ce elevii se întorc la cursuri, experții recomandă măsuri de prevenire în îngrijirea timpurie a copiilor și în școli, precum purtatea măștilor de către elevi și membri ai personalului și menținerea unei ventilații adecvate pentru a reduce transmiterea virusului. Un studiu care utilizează modelarea computerizată, lansat înainte de evaluarea inter pares în august, a indicat că masca ar putea reduce infecțiile în rândul studențilorcu 26% până la 78% și testarea bi-săptămânală împreună cu mascarea cu încă 50%.
7. Ar trebui să se vaccineze copiii?
Cazul imunizării copiilor este mult mai puțin clar decât în cazul adulților, care prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire gravă. Vaccinurile au primit autorizație de urgență pentru utilizare la copii cu vârsta peste 12 ani din SUA și din alte părți, în timp ce sunt în curs studii pentru a evalua siguranța și eficacitatea vaccinurilor pentru cei mai tineri. Unii copii care au afecțiuni medicale cronice prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi cu adevărat de Covid, motiv pentru care unele autorități i-au inclus ca grup prioritar. Orice recomandări vor trebui să cântărească riscul de vătămare cauzat de Covid-19 și riscul de vătămare cauzat de inoculare, precum și beneficiile mai largi ale vaccinării, cum ar fi reducerea transmiterii în comunitate și evitarea închiderii școlii. Cercetătorii din Australia care folosesc modelarea au descoperit că imunitatea efectivelor este puțin probabilă, cu excepția cazului în care copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani sunt, de asemenea, vaccinați.
8. Copiii pot avea Covid lung?
Un sondaj efectuat la pacienții din Iran a constatat că ar putea, deși se pare că riscul lor este mai mic decât cel al unui adult. Cu toate acestea, multe dintre studiile care au investigat probabilitatea simptomelor persistente la copii sunt dificil de interpretat. În unele cazuri, copiii care au avut o infecție nu au fost comparați cu „controalele” neinfectate pentru a identifica dacă oboseala cronică, anxietatea și alte afecțiuni ar putea fi consecințe indirecte ale pandemiei, cum ar fi blocarea și închiderea școlii. Într-un studiu online mare, auto-selectat, doar 13,5% dintre participanții eligibili au răspuns, ducând la o potențială părtinire a răspunsului, de exemplu, către cei care se confruntă cu simptome persistente care sunt mai motivați să participe, rezultând o supra-reprezentare a prevalenței simptomelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...