COVID-19. De ce Molnupiravir va schimba regulile jocului
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Medicamentul va fi ”la liber”
Medicamentul va fi ”la liber”
Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat o pastilă antivirală produsă de Merck & Co. ce a fost prezentată ca o potențială schimbare în lupta împotriva Covid-19. Medicamentul, molnupiravir, este acum autorizat pentru utilizare la persoanele cu Covid ușor până la moderat și cu cel puțin un factor de risc pentru dezvoltarea unei boli grave. Pfizer Inc. a raportat rezultate bune ale propriei sale pilule pentru Covid-19, Paxlovid, și a planificat să solicite autorizația de utilizare de urgență din SUA cât mai curând posibil. În cazul molnupiravirului, promisiunea unui medicament pe care pacienții îl pot obține cu ușurință și lua acasă a determinat unele guverne să comande provizii chiar înainte ca majoritatea autorităților de reglementare să decidă dacă vor aproba sau nu utilizarea acestuia, notează Bloomberg .

Ce este molnupiravirul?

Este denumirea chimică a unui medicament dezvoltat inițial pentru tratarea gripei, care se administrează pe cale orală într-o capsulă. Acesta inhibă replicarea SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă Covid, printr-un mecanism cunoscut sub numele de "mutageneză letală". În termeni simpli, acesta face ca mașinăria care reproduce materialul genetic al virusului să facă greșeli, făcând astfel copiile să fie defecte. Medicamentul a fost descoperit la Universitatea Emory din Atlanta și a fost dezvoltat de Merck, cu sediul în Kenilworth, New Jersey, și de Ridgeback Biotherapeutics LP, cu sediul în Miami. 

Cât de eficient este?

Analiza intermediară a datelor dintr-un studiu randomizat a constatat că reduce riscul de spitalizare cu aproximativ 50%, a declarat Merck într-un comunicat din 1 octombrie. Din 385 de pacienți care au primit medicamentul, 28 sau 7,3% au fost spitalizați, comparativ cu 53 din 377 (14,1%) care au primit un placebo. Până în ziua 29, nu a fost raportat niciun deces la pacienții care au primit molnupiravir, însă opt au murit în grupul placebo. Studiul a fost relativ mic și sunt necesare cercetări suplimentare. Dar rezultatele au fost atât de încurajatoare încât Merck și Ridgeback, în urma consultării cu monitorii independenți ai studiului și cu Administrația americană pentru alimente și medicamente, au oprit studiul și au început procesul de obținere a autorizației de reglementare. Compania a declarat la o conferință din septembrie că primele cercetări au arătat că molnupiravirul poate contracara cele mai comune variante SARS-CoV-2, inclusiv delta și gamma.

Prin ce se deosebește de alte medicamente?

Remdesivirul antiviral de la Gilead Sciences Inc., precum și anticorpii monoclonali, se administrează prin perfuzie intravenoasă. Aceasta se face de obicei într-un spital sau într-o clinică, unde persoanele infectate riscă să transmită virusul personalului medical și altor pacienți. Principalul avantaj al molnupiravirului este că se administrează sub formă de pastilă, ceea ce permite pacienților să fie tratați la domiciliu. De asemenea, este posibil să fie mai ieftin: O cură de cinci zile de molnupiravir va costa aproximativ 700 de dolari per pacient - o treime din costul unui tratament cu anticorpi monoclonali, potrivit New York Times. Medicamentele antivirale sigure, bine tolerate, accesibile și ușor de administrat sunt tratamente ideale, deoarece acestea contracarează direct virusul, limitând daunele acestuia asupra organismului și durata bolii. Steroizii și anticoagulantele care s-au dovedit a îmbunătăți supraviețuirea la pacienții spitalizați nu combat direct virusul, ci mai degrabă previn agravarea simptomelor Covid.

Citește și: COVID-19. Pas CRUCIAL în LUPTA cu boala. Prima țară care aprobă pastila produsă de Merck

Cum a fost administrat?

Molnupiravirul a fost administrat pe cale orală la fiecare 12 ore, timp de cinci zile, unor adulți cu Covid ușor-moderat. Studiile sunt încă în curs de desfășurare pentru a determina cel mai eficient regim. Un studiu efectuat la începutul anului 2021 a arătat că molnupiravirul a avut un efect redus atunci când a fost administrat la pacienții deja spitalizați cu boală severă. Un studiu testează dacă poate fi utilizat pentru a preveni răspândirea SARS-CoV-2 în gospodăriile în care unul sau mai mulți membri au Covid.

Există efecte secundare?

Analiza intermediară nu a constatat o incidență crescută a evenimentelor adverse. Doar 1,3% dintre participanții care au luat molnupiravir au renunțat la tratament din cauza unui eveniment advers, comparativ cu 3,4% în grupul placebo. Cu toate acestea, molnupiravirul va trebui să fie evaluat pe un grup mult mai mare de pacienți pentru a determina în mod corespunzător siguranța sa. Persoanele implicate în studiu au fost instruite să se abțină de la sexul heterosexual sau să utilizeze metode contraceptive. Deși aceasta este o practică de rutină în cazul altor medicamente, cum ar fi chimioterapia împotriva cancerului, aceasta sugerează că molnupiravirul are potențialul de a provoca malformații congenitale în cazul unei sarcini. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel