COVID-19. Descoperirea care ar putea aduce sfârșitul pandemiei
Autor: Matei Ion
Data publicării:
SARS-CoV-2 văzut la microscop
SARS-CoV-2 văzut la microscop
O echipă internațională complexă de cercetători se pare că au găsit ”călcâiul lui Ahile” al SARS-CoV-2, descoperirea ar putea duce la găsirea unei terapii eficiente și care să pună punct actualei pandemii.

Când SARS-CoV-2 infectează o celulă, își introduce ARN-ul și  reprogramează respectiva celulă în așa fel încât aceasta să producă mai întâi proteine ​​virale și apoi întregi particule virale. 

În căutarea substanțelor active împotriva SARS-CoV-2, cercetătorii s-au concentrat până acum în cea mai mare parte, asupra proteinelor virale și asupra blocării acestora, deoarece acest lucru promite să prevină sau cel puțin să încetinească replicarea. Dar atacarea genomului viral, o moleculă lungă de ARN, ar putea, de asemenea, opri sau încetini replicarea virală.

Oamenii de știință din consorțiul COVID-19-RMN, coordonat de profesorul Harald Schwalbe de la Institutul de chimie organică și biologie chimică de la Universitatea Goethe, au finalizat acum un prim pas important în dezvoltarea unei astfel de noi clase de medicamente împotriva SARS-CoV -2. Ei au identificat 15 segmente scurte ale genomului SARS-CoV-2 care sunt foarte asemănătoare în diferite coronavirusuri și sunt cunoscute ca cele care îndeplinesc funcții esențiale de reglare. 

Citește și: Au început testările unei pastile împotriva COVID-19

Cercetătorii au lăsat o o serie de substanțe de 768 molecule mici, simple din punct de vedere chimic, să interacționeze cu cele 15 segmente de ARN și au analizat rezultatul prin intermediul spectroscopiei RMN. În spectroscopia RMN, moleculele sunt mai întâi etichetate cu tipuri speciale de atomi (izotopi stabili) și apoi expuse unui câmp magnetic puternic. Nucleii atomici sunt excitați prin intermediul unui impuls scurt de frecvență radio și emit un spectru de frecvență, cu ajutorul căruia este posibil să se determine structura ARN și proteine ​​cât și cum și unde se leagă moleculele mici.

Acest lucru a permis echipei de cercetare condusă de profesorul Schwalbe să identifice 69 de molecule care s-au legat de 13 din cele 15 segmente de ARN. Profesorul Harald Schwalbe spune că „trei dintre molecule se leagă în mod specific de un singur segment de ARN. Prin aceasta, am putut arăta că ARN-ul SARS-CoV-2 este extrem de potrivit ca structură ca potențială țintă pentru medicamente. Având în vedere un număr mare de mutații ale SARS-CoV-2, astfel de segmente conservatoare de ARN, precum cele pe care le-am identificat, sunt deosebit de interesante pentru dezvoltarea potențialilor inhibitori. Ar trebui să putem să întrerupem replicarea virală la o scară considerabilă folosind molecule adecvate”.

În acest context, cercetătorii au început deja studii pentru determinarea substanțelor deja disponibile ce ar putea fi folosite în viitoarele terapii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel