COVID-19. Două pastile care ar putea schimba cursul pandemiei
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Britanicii au aprobat tratamentul cu Paxlovid de la Pfizer
Britanicii au aprobat tratamentul cu Paxlovid de la Pfizer
Imaginați-vă că ați putea merge la farmacia locală și să luați un flacon de pastile pentru tratarea COVID-19 care să vă facă să vă simțiți mai bine în câteva zile.

Cum luptă pilula Pfizer împotriva COVID-19

Pfizer a solicitat recent FDA o autorizație de utilizare în regim de urgență a medicamentului său, care va fi vândut sub numele de Paxlovid, pentru a trata persoanele cu forme ușoare până la moderate de COVID-19, care prezintă un risc ridicat de spitalizare sau de deces. Paxlovid este un tip de medicament numit inhibitor de protează care blochează activitatea unei enzime de care coronavirusul are nevoie pentru a se replica.

Dacă va fi autorizat, pacienții ar urma să ia două pastile de Paxlovid de două ori pe zi, timp de cinci zile, împreună cu un alt medicament oral al cărui nume generic este ritonavir. Ritonavirul ajută Paxlovid să rămână activ în organism pentru perioade mai lungi de timp, astfel încât să poată încetini capacitatea de replicare a virusului.

Potrivit Pfizer, dacă Paxlovid și ritonavir sunt luate în termen de trei zile de la primul semn al simptomelor COVID-19, studiile arată că riscul de spitalizare sau deces scade cu 89% la pacienții cu risc ridicat.

Omicron. Veste EXTRAORDINARĂ de la Oxford despre vaccinuri

Cum tratează pilula Merck COVID-19

O altă companie farmaceutică, Merck, a solicitat FDA un EUA pentru pilula sa, care are denumirea chimică molnupiravir, pentru tratarea COVID-19. Molnupiravirul este un tip de medicament numit analog nucleozidic. Acesta împiedică replicarea coronavirusului prin introducerea unor "erori de copiere" în ARN-ul virusului în timpul procesului de replicare.

Pacienții cu COVID-19 vor lua opt pastile de molnupiravir pe zi, timp de cinci zile.

Potrivit Merck, dacă molnupiravirul este luat în termen de cinci zile de la debutul simptomelor, studiile arată că riscul de spitalizare este redus la jumătate.

Ce efecte secundare au pastilele COVID-19

În rândul pacienților care au luat Paxlovid de la Pfizer, aproape unul din cinci a avut reacții adverse ușoare, deși nu au fost încă făcute publice detaliile specifice. Ritonavirul, medicamentul care ar urma să fie luat împreună cu Paxlovid, poate provoca efecte secundare precum diaree, greață, vărsături, dureri abdominale, oboseală și amețeli.

Pentru pilula Merck, nu au fost publicate încă efecte secundare grave.

În Europa Molnupiravirul a fost deja aprobat pentru utilizare de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel